Qualcomm Snapdragon 865 вече излиза „твърде скъп“ за бъдещите смартфони

Водени от основателни и неоснователни опасения, свързани с текущата пандемия, потребителите от някои азиатски пазари масово купуваха смартфони. Същата тенденция понастоящем се наблюдава в европейските страни и Русия. Предвид на това, след значителния ръст в продажбите на умни телефони, се очаква период на рецесия.

Ето защо много производители на Android-базирани телефони вече клонят към стратегията, според която следващите им топ модели трябва да търсят преди всичко ниската цена. За тази цел Nokia, LG и Google се отказват от чипсета Qualcomm Snapdragon 865, който може и да е най-доброто решение, но излиза твърде скъпо. Компонентът, който го оскъпява най-много, е вграденият модем Snapdragon X55 5G.

За щастие, съществуват по-достъпни алтернативи

Прогнозира се, че повечето производители на смартфони, които са резервирани към скъпия Snapdragon 865, ще се ориентират към два по-евтини чипсета. Те в общи линии вършат същата работа, само че без някои екстри. Имената им са Snapdragon 765 и Snapdragon 765G.

Както предлагат те:

• Поддръжка на 5G мрежи, но без максималните възможни скорости;

• специална оптимизация за мобилен гейминг;

• значително по-ниска цена.

Както писахме наскоро, близо 70% от производителите на потребителска техника имат затруднения с доставките на компоненти. Очаква се поне 20% увеличение в цената на повечето памети, процесори и системи за мрежово оборудване. По тази причина се препоръчва потребителите още сега да правят ъпгрейди или направо да обновяват техниката си за дома и бизнеса.

Ardes.bg е доверен партньор на големите световни брандове. Нашите физически магазини работят с повишени хигиенни мерки.

Loading Facebook Comments ...