Анализатори и производители на компютри съветват да пазарувате сега

Ако допреди месец изтъкнати анализатори прогнозираха поскъпване на DRAM паметите с около 6%, вече правят корекции заради случващото се по света. Те очакват, че увеличението в цената само на този компонент ще се измерва с 2-цифрена стойност. Същото важи и за процесорите, предназначени за сървъри, при които оскъпяването ще бъде повече от 20%.

Същите анализатори от водещите статистически компании коригират и прогнозите си за продажбите на настолни компютри, лаптопи и мрежово оборудване до края на 2020 година. Противно на очакванията, че по-високите цени са равносилни на по-слабо търсене, всъщност се говори за ръст в продажбите. Причината е актуалната кампания за „социално дистанциране“ и вече активното преориентиране на много бизнеси към домашен офис на служителите, стига той да е възможен.

70% от производителите очакват затруднени доставки

Според оптимистичните прогнози доставките на хардуерни компоненти ще се нормализират докъм месец юни тази година. Други обаче са на мнение, че това няма да се случи преди октомври. И в двата варианта повишеното търсене на компютри, мрежово оборудване и отделни компоненти за тях, ще доведе до по-високи цени на хардуера като цяло.

Освен някои бизнеси, които вече изпратиха служителите си да работят у дома, същата тенденция се отчита при редица държавни агенции по света. Като се има предвид, че Световната здравна организация е далеч от мисълта да отмени пандемията, се появи и прогноза, че извънредното положение ще се запази поне още няколко месеца. Някои са на мнение, че то няма да се отмени чак до излизането на ваксина против COVID-19.

Това не се очертава в близко бъдеще, тъй като още не е създадена, а след това ще бъде нужен тестов период.

Samsung отчeтоха 20% ръст в износа

на техните полупроводници. Най-големите им клиенти са локално в Южна Корея, а чуждестранните са в САЩ и Япония. Именно в последните две и поради същността на тяхната икономика, се забелязват най-бързи темпове в преминаването към домашен офис.

Аналогични отчети дадоха компаниите NEC и Dynabook. Те се занимават със сървърни процесори. По данни на „Ройтерс“, корпорациите Alibaba, Baidu и Tencent спешно закупуват всички необходими мрежови продукти, за да повишат качеството на своите онлайн услуги.

А гигантите Google и Netflix, макар да са добре екипирани, бяха призовани от Европейския съюз да намалят качеството на видеото.

Защо? — Защото хората си стоят у дома

и гледат видео от тези платформи. А бюрократите на ЕС се опасяват, че мрежата няма да издържи на натоварването. Не е трудно да се прогнозира, че предстоят инвестиции не само в инфекциозните отделения на болниците, но и в качеството на мрежовата система. Това ще натовари допълнително производителите и цените на продуктите им.

Ardes.bg успокоява своите клиенти, че всички най-нови технологични продукти пристигат в нашата търговска мрежа. Както всеки е могъл да се увери в близо 25-годишната ни история, не спекулираме с цените заради текущи събития. Ако в обозримо бъдеще се наложи увеличение в цената на определени стоки, това ще се дължи на обстоятелствата, описани по-горе.

Засега всичко е под контрол. Но, ако имате възможност да обновите компютрите си и мрежовото оборудване, може би сега е най-подходящият и най-изгодният момент.

Loading Facebook Comments ...