Защо са възходите и паденията на пазара за смартфони по света?

Презапасяването заради мерките против разпространение на коронавируса имат различни изражения по света. Изданието „Ведомости“ разпространи новината, че само за месец януари в Руската федерация се отчита близо 20% ръст в продажбите на смартфони. Поради по-високите им цени, приходите са с близо 25% повече от същия период миналата година.

Подобно явление се наблюдаваше по-напред в Китай, откъдето тръгна разпространението на инфекциозното заболяване. Скоро след това аналогична тенденция беше отчетена и в Южна Корея. Хората избраха да се презапасят с хранителни продукти, но и с точно този тип техника, защото не се отчита ръст в търсенето на други електронни стоки.

Сега обаче в същите азиатски страни вече се отчита близо 40% спад в търсенето на тези устройства. Очаква се след възхода им в Русия и някои страни от ЕС да последва падение. Причината — пренасищане.

На какво се дължи фиксацията конкретно към телефоните?

Най-логичното обяснение е, че страните, които вече влязоха в новините с най-строга карантина, както и онези, при които се очаква такава, трудно ще могат да общуват лице в лице с близките си, особено ако не живеят под един покрив. Също така старите телефони вече имат батерии с отслабен капацитет зарази амортизацията, което може да се окаже решаващо при криза.

Но има и друга причина, която не се дължи на апокалиптични сценарии, а е част от рационална логика. Заради производствените проблеми в Китай и Южна Корея тепърва ще бъдат затруднени доставките на технологични компоненти и тяхното асемблиране във фабриките. Това несъмнено ще повиши цените на тези продукти и купуването на нов смартфон още сега се смята за напълно разумно решение.

Какво може да се очаква у нас?

Не е ясно как и дали различните предпазни мерки, карантини и презапасявания ще се отразят на българския пазар. Понастоящем доставките на някои продукти от Китай са затруднени, тъй като „Български пощи“ по свое желание ограничи доставките от тази страна. Но всички актуални смартфони и компютри достигат до Ardes.bg и са достъпни за клиентите ни.

Нашите цени не са спекулативни заради коронависура и няма да бъдат. Познавате ни вече близо 25 години.

Loading Facebook Comments ...