Project Silica: Харддиск със стъклени елементи ще пази данните ни 10,000 години

Към днешна дата твърдите дискове осигуряват място за запис до 20 TB (терабайта), като става дума за 3.5-инчовите модели. По-малките 2.5-инчови варианти, каквито например продължаваме да намираме в някои лаптопи, дори не се доближават до съхранението на такъв обем данни. Microsoft обаче работят по технология, която ще създаде 2.5-инчови харддискове с капацитет 75.6 TB.

Теоретично тези носители ще са изключително издръжливи. В тях ще се използват компоненти от стъкло, които значително ще ограничават увреждането на информацията заради топлина, влага и други външни фактори. Твърди се, че магнитните записи ще оцелеят „10 хиляди години“.

Project Silica

Това е името на инициативата за създаването на такива информационни носители. Microsoft не работят конкретно по комерсиални твърди дискове, предвидени за частни и бизнес потребители. Новата технология всъщност ще бъде предназначена главно за изграждане на сървъри, които ще бъдат по-евтини, по-лесни за поддръжка и с повишена надеждност при съхранението на данните.

И други компании работят по носители на информация, базирани на стъкло. Сред тях са Google с тяхната услуга Drive, iCloud на Apple и Dropbox. По всяка вероятност Microsoft иска да изпревари конкурентите си, като създава дивизия, съсредоточена в тази област.

Има и друго основание за сформирането на Project Silica

Неотдавна анализаторската компания IDC излезе с доклад, според който през 2025 г. потребителите ще генерират цифрови данни, възлизащи на 175 ZB (зетабайта; или 175 милиона терабайта). Това е 5-кратно увеличение спрямо актуалните стойности за 2020 г. и 6-кратно увеличение спрямо 2018 г. На тази тенденция трябва да се отговори с по-ефективни информационни носители за сървъри, тъй като имаме и другата съпътстваща тенденция потребителите да съхраняват данните си в облачни услуги.

Най-добрите твърди дискове и сървъри на водещите световни производители са част от каталога на Ardes.bg.

Loading Facebook Comments ...