Чиповете Tiger Lake ще бъдат с вградена защита против киберпрестъпници

От някое време анализаторите и медиите акцентират върху концептуалните и производствени проблеми на Intel с новото им поколение процесори. Реномето на компанията обаче пострада преди няколко години и заради недостатъчната сигурност на чиповете от киберпрестъпления. Макар продуктите на AMD да не са лишени от същата уязвимост, техните имиджови щети бяха по-успешно овладени.

По тази причина една днешна новина е от голяма важност за Intel. Нейните мобилни процесори Tiger Lake ще бъдат първите, които ще идват с вградена Control-Flow Enforcement Technology. Около тази технология още сега се шуми и под съкращението Intel CET.

Основната функция е хардуерно да се осуетяват опитите на хакери да експлоатират съществуващия код на паметта и да „инжектират“ удобни за тях възможности на дадена програма. През годините това им е позволявало директно да ограбват или да изнудват частни потребители и бизнеси чрез тъй наречения ransomware. Намерението на Intel е да интегрира гъвкаво решение в мобилните чипове Tiger Lake.

При успех на Control-Flow Enforcement Technology, тази иновацията ще намери място и в по-широка гама процесори на компанията. Актуалните процесори на Intel, върху които са изградени милиони лаптопи и настолни компютри, могат да се възползват от софтуерни патчове, които неутрализират известните слаби места, използвани от хакерите. Ardes.bg предлага и конфигурации, базирани на AMD.

Още по темата:

Kак да се защитим от WannaCrypt и други програми за изнудване

Експерти: Бизнес компютрите са два пъти по-сигурни от потребителските

Как да се опазите от NotPetya (GoldenEye)

Loading Facebook Comments ...