Време е за профилактика на компютъра! Доверете се на Ardes.bg

Когато лаптопът или настолният компютър започне да прегрява и дори да се самоизключва, това ни подсказва, че е време за профилактика. С течение на времето термопастата и термоподложките губят топлопроводимостта си и е нужно да бъдат подменени. В противен случай централният процесор и другите чипове няма да се охлаждат добре, което може да доведе до повреда.

Натрупването на прах по ламелите на охлаждащия модул възпрепятства отвеждането на топлината навън. Наслоеният прах по перките на вентилатора затруднява неговата нормална работа и той става разсейващо и неприятно шумен.

Какво може да се случи, ако не предприемем мерки за професионална профилактика? — Напълно възможно е да се появят дефекти в компютъра. Повечето от тях подлежат на отстраняване, но струват пари, които бихме могли да си спестим. Достатъчно е да се погрижим за здравето на машината поне веднъж годишно, особено през лятото.

Високите температури и лошото охлаждане са сред основните причини за много от обичайните повреди. Процесорът, видеокартата и харддискът генерират висока температура, затова е нужно да се охлаждат добре.

Обичайните профилактични действия

Смяна на термопаста на процесора. С течение на времето тя губи своите свойства, затова е нужно да се подменя.

Почистване на вентилатора и проверка на неговата изправност. Той е основен компонент в охлаждащата система. Запушването и наслояването на прах, косми и трохи по него затрудняват работа му.

Смяна на термоподложките. Те служат за отвеждане на топлината от чиповете. Както при термопастата, те губят своята топлопроводимост с течение на времето и е нужно да се заменят с нови.

Почистване на цялата кутия от прах, косми и трохи.

Почистване на контактните повърхности на компонентите.

Как се извършва профилактика

Лаптопът или настолният компютър се разглобяват, за да се почистят капаците, вътрешността и охлаждащият модул.

Ламелите на охлаждащия модул се почистват, за да може да отвеждат топлия въздух навън. Перките на всеки вентилатор се почистват и смазват, ако е необходимо. Изчиства се и вътрешността на компютъра от натрупалите се прах, косми, трохи или друга мръсотия. След като са почистени охлаждащият модул и вътрешността, се сменя термопастата и термоподложките (ако самият компютър разполага с такива).

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]Ако обаче имате и най-малкото опасение, че няма да се справите сами, което би означавало да повредите компютъра си, по-добре ни потърсете![/notification]

В нашия сервиз ще направим бърза и качествена профилактика

Когато вече сме почистили и освободили място за правилно отвеждане на топлия въздух, идва ред на втората основна причина за прегряването — остарелите термопаста и термоподложки. За да може охлаждащия модул ефективно да взаимодейства с чиповете на дънното, е важно термопастата и термоподложките да са нови, защото с течение на времето старите са загубили своята топлопроводимост.

Имайте предвид, че трябва да се нанася точно определено количество паста. Ако е твърде малко, няма да покрива необходимата площ на процесора. Ако е твърде много, няма да охлажда правилно и при попадане в процесорното гнездо да доведе до необратима повреда в дънната платка.

Ето защо тази дейност трябва да се извършва от компетентни и опитни техници. Важи както за лаптопите, така и за настолните компютри.

Щом машината вече е сглобена, започваме тестове:

Лаптопът или настолният компютър се натоварва и проследяваме работната температура на процесора.

Проверяваме състоянието на оперативната памет и твърдия диск, ако има такъв.

Оглеждаме дали вентилаторите са изправни.

Ardes.bg има безупречна 25-годишна репутация в сферата на IT услугите. Нашите експерти могат да улеснят избора на технологичен продукт за вашия дом и на оборудването за бизнеса ви. Предлагаме професионална профилактика и на компютри, които не са непременно закупени в нашите магазини.

Loading Facebook Comments ...