Защо да не „охлаждате“ настолния компютър, като държите кутията му отворена

Летните месеци подлагат техниката ни на сериозно изпитание. Високите температури могат да понижат производителността на компютрите, а в някои случаи — даже сериозно да ги увредят. Охлаждащите вентилатори, работещи на най-високи обороти, издават разсейващи и дразнещи звуци.

Това важи с особена сила за настолните компютри, които са закупени преди години и отдавна не са били почиствани. Неопитните потребители смятат за естествено решение да подпомогнат работата им, като свалят страничния капак на кутията и я оставят отворена. Вероятно логиката е, че както носенето на по-малко дрехи през жегите помага на хората да се чувстват по-добре, така „разсъбличането“ на компютърния корпус подобрява охлаждането на вътрешните компоненти.

Това обаче е грешка. И за жалост, продължава да бъде честа. Истината е, че тази практика всъщност може да навреди дори повече.

Отворената кутия утежнява проблема със занемарената профилактика

С тези встъпителни думи съвсем не искаме да кажем, че компютърната кутия никога не трябва да се отваря. Напротив — отваряйте я, почиствайте вентилаторите и филтрите на корпуса, пък и периодично сменяйте термопастата между охладителя и централния процесор (ако знаете как и имате опит). Но след това затваряйте капака.

Защо?

Няма модерна кутия за настолен компютър, която да не разполага с ефективни филтри срещу прах и косми (например от домашния любимец). Ако в корпуса има достатъчно и правилно разположени вентилатори, те ще контролират циркулацията на въздушните потоци във вътрешността на машината. Ще бъде вкарван по-хладен въздух, а горещият ще бъде извеждан навън.

Отвореният страничен капак би нарушил тази екосистема, тъй като въздушните потоци няма да се насочват в правилните посоки. Нещо повече — ще се обезсмислят и вградените филтри в кутията. Безпрепятствено ще навлизат косми, прах и дори едри песъчинки, особено ако машината е в близост до отворен прозорец или тераса.

Домашните любимци могат да пострадат

Илюстрацията в началото на тази статия говори сама за себе си. Котките са изключително любопитни създания и обичат да играят и да спят на най-причудливи места. Опасно е, когато едно такова място стане даже отворената кутия на компютъра.

Опасността всъщност е двойна — както за самите животни (не само за котките, но и за кученцата или влечугите), така и за машината. Ноктите и зъбите на домашните любимци могат да увредят фините транзистори по платките и да нанесат поражения по кабелите от захранването. Здравето и животът на галениците пък е застрашен от токов удар или от неочакваното за тях задействане на вентилаторите.

Простото решение за по-доброто охлаждане е качествената профилактика. Експертите на Ardes.bg могат да направят компютъра ви отново като нов след професионално почистване на уязвимите компоненти и смяната на старите термоподложки и термопасти. Услугата е на достъпни цени — както за десктопите, така и за лаптопите, независимо дали са закупени от наш магазин.

Loading Facebook Comments ...