До края на годината се очаква поевтиняване на SSD дисковете с още десет процента

Обикновено понижаването на цените за SSD дискове се свързва с по-високото им търсене сред потребителите. По-високото търсене води до по-голямо производство. А серийното производство в значителни количества позволява поевтиняването на продукта.

Друга честа причина за по-ниските цени е жестоката конкуренция в дадена технологична област. Такова положение се наблюдаваше и при SSD дисковете и на него се дължаха досегашните леки, но постоянни поевтинявания. До края на годината се очаква поредно движение на цифрите надолу, обаче причините сега са от съвсем различен характер:

Търговските войни

Според изданието TechRadar, санкциите на Америка против Huawei се отразяват сериозно на цялата индустрия. Другите значими производители на смартфони купуват огромно количество SSD памети, което понижава цената им. Намерението на тези, които се запасяват с този компонент, е да се възползват от всеки къс пазарен дял, освободен от Huawei.

Свръхпредлагането при NAND флаш паметите би могло да доведе до поевтиняването им дори с повече от 10%. Това ще зависи дали ще се увеличи и търсенето им за сървъри. Понастоящем в този технологичен сегмент се отчита стагнация.

Други анализи подкрепят тенденцията

Статистиците на TrendForce също са убедени, че цените на SSD модулите и флаш паметите ги очаква „двуцифрено намаление“ до края на 2020 година. Те обаче посочват друга причина: овладяването на кризата с коронавируса. И най-вече: възобновените доставки на компоненти за смартфони и компютри.

Ardes.bg предлага смартфоните с NAND флаш памети на всички водещи производители. Също така в нашия онлайн магазин ще намерите SSD дискове като самостоятелни компоненти и като част от лаптопи и готови компютърни конфигурации.

Loading Facebook Comments ...