Всички смартфони iPhone 12 идват с 5G, но без зарядно и слушалки

Премиерата на новите iPhone 12 вече е факт. Apple представиха всичките четири модификации на тазгодишните си смартфони. Те са представени от 5.4-инчовия iPhone Mini, 6.1-инчовия iPhone 12, 6.1-инчовия iPhone 12 Pro и 6.7-инчовия iPhone 12 Max.

Общото за всичките четири серии е, че могат да работят с 5G мрежи. Поддържа се и стандартът с най-бързите милиметрови вълни. При необходимост смартфоните могат да превключват незабележимо и мигновено към 4G свързаност — ако няма обхват на 5G мрежата и/или за пестене на батерията.

Кратка версия на премиерата с акцент върху най-важните новости можете да изгледате в това видео:

Обобщено представяне на новостите:

• променен дизайн, вдъхновен от постиженията в таблетите iPad Pro;

• 4-кратно подсилена защита на дисплея от Corning, която се рекламира от Apple с термина „керамичен щит“;

• обновена версия на процесора A14 Bionic, използван и в iPad Air;

• многобройни подобрения в камерата.

Защо комплектът няма да включва зарядни и слушалки?

Официалното обяснение е, че потребителите вече си имат USB зарядни устройства и слушалки. Ако получат още бройки, това ще ги насърчи да изхвърлят старите, въпреки че може още да са напълно годни за употреба. Това пък увеличава технологичните отпадъци по света.

Apple изтъкват, че използват рециклирани материали за някои компоненти на смартфоните си. По този начин значително ограничават „въглеродния отпечатък“ в природата. По сметки на компанията, премахването на зарядните и слушалките от комплекта с новите телефони давало ефект като спирането на близо един милион автомобила.

Освен това Apple ще могат да направят кутиите на iPhone 12 с по-малки размери, което ще им позволи да събират повече кутии в транспортните палети, което пък допълнително ще ограничи въглеродните емисии при доставките.

Истината е малко по-различна

Още през януари тази година писахме за законодателните промени в Европейския съюз. Тук накратко: те заставят производителите на мобилни джаджи да уеднаквят стандартите на зарядните устройства. Докато повечето компании, изработващи Android-базирани устройства, се обединиха около стандарта USB Type-C, беше под въпрос дали Apple ще се откаже от своя Lightning порт.

За да могат да продават айфони на европейския пазар, Apple бяха буквално принудени или да сменят традиционния порт, или да продават следващите си телефони без зарядно. Директивата на Европейския съюз също е оправдана с въглеродните емисии и подобренията на екологичната среда. Просто Apple сега представят принудата на ЕС като „свое желание“.

Разбира се, това е без значение за крайния потребител. Очаква се премахването даже на слушалките в комплекта да понижи крайната цена. И най-важното: европейските почитатели на компанията ще могат да закупят новите iPhone 12.

Очакваме ги и в онлайн магазина на Ardes.bg.

Loading Facebook Comments ...