Perseus e 192-ядрен процесор на ARM, специално за сървъри

Миналата година ARM пуснаха своя платформа за сървъри. Нейното име понастоящем е Neoverse N1, като новите модели процесори се възползват от 128 ядра и 128 нишки. Компанията не крие амбициите си да атакува Intel в сървърния сегмент и като че ли вече има необходимото оръжие.

Без изненади: то се казва просто Neoverse N2. Всичко останало около тази платформа за сървъри обаче буди интерес. И вероятно никак не се харесва на Intel, които имат технологични затруднения и всеки конкурент опитва да отхапе от нейния пазарен дял.

Технология и икономия

Сред ключовите преимущества на Neoverse N2 е 5-нанометровата производствена технология на вгражданите сървърни процесори. Флагманът е наречен Perseus, по името на летящия герой от митологията. И той настина обещава да изстреля производителността в небесата, благодарение на своите 192 ядра.

Консумацията на енергия в нормален работен режим се очаква да бъде около 350W. В серията Neoverse N2 ще има и модели с по-малко ядра. Но те също ще са 5-нанометрови.

Ardes.bg предлага сървърни решения на водещите компании в този сегмент, включително реномираните линии AMD EPYC и Intel Xeon.

Loading Facebook Comments ...