Някой ден смартфоните ще станат още по-сигурни с вградена фотоакустична томография

Изображението е само илюстративно и няма пряка връзка с разглежданата технология.

Популярният сайт GizmoChina разпространи интересна новина за постиженията на учени от Университета в Бъфало, Ню Йорк, САЩ. Те са усъвършенствали една технология за сканиране на вени, която се използва в някои бизнес лаптопи. Намерението на иноваторите е разработката им някой ден да се внедри в смартфоните на бъдещето.

Още преди години лаптопите за корпоративни клиенти на Fujitsu бяха оборудвани с биометрична система, сканираща вените в дланите на потребителя. Плетеницата от вени е уникална при всеки човек, точно както са неповторими и пръстовите му отпечатъци. За разлика от снимките на пръстовите отпечатъци обаче, тези на вените са по-трудни за кражба от хакери и не са им толкова интересни заради ограниченото приложение само в тези ноутбуци.

Ето как е усъвършенствана тази технология

Системата на учените от Университета в Бъфало също „снима“ вените, но в по-удобна и по-ограничена област: само тези на върха на пръста. Освен това създаваното изображение не е обикновена снимка, а 3D картина. Тя се чете от специален софтуер и практически хакерите извънредно трудно ще намерят приложение за престъпни цели.

Триизмерният образ се постига чрез тъй наречената фотоакустична томография. Лазер с точно определена дължина осветява вътрешността на пръста и кръвоносната му „плетеница“. Обемният образ пък се постига чрез звук, който е неуловим за човешкото ухо и се предизвиква от самия осветяващ лазер.

Потенциално приложение в смартфоните

Лазерите и сензорите за фотоакустична томография са толкова компактни, че безпроблемно биха могли да се вграждат дори в сегашните телефони. Няма пречка лазерът да минава през дисплея, така че интегрираният модул да е скрит във вътрешността на корпуса. Освен това не изразходва повече енергия от сензорите за пръстови отпечатъци.

Приложението на фотоакустичната томография може да не се ограничава само до отключването на смартфона единствено от неговия собственик. Учените са уверени, че разработката им може да се използва от някои приложения. Например за защита на папки с лична или бизнес информация от неоторизиран достъп.

Ardes.bg е доверен партньор на повечето водещи производители на смартфони и лаптопи. Техните най-нови модели от различни ценови класове могат да се поръчат от нашия онлайн магазин.

Loading Facebook Comments ...