HP и Lenovo доминират близо една четвърт от пазара за лаптопи

Излезе докладът на Strategy Analytics за най-успешните производители на лаптопи през третото тримесечие (Q3) на 2020 година. В периода от юли до септември са били продадени 34% повече преносими компютри спрямо същия период за 2019-а. Увеличеният интерес се обяснява с онлайн уроците за подрастващите и тенденцията за преминаване към домашни офиси сред пълнолетните.

Първото място сред най-успешните производители заема HP. Компанията е успяла да реализира 14.7 милиона от своите лаптопи. С това заема първото място, макар да я дели само 0.1% от конкурента Lenovo на втора позиция в класацията.

Общият пазарен дял на двете компании е 23.6%. Според данните на Strategy Analytics, Lenovo и HP доминират с близо една четвърт този сегмент. На трето място е Dell с 13.7%.

Още сведения от доклада

Четвъртото и петото място се заемат съответно от Apple и Acer. Продажбите на Apple са се увеличили с 39% спрямо същия отчетен период през миналата година. Но и тук HP изпреварват конкурентите си с 43% ръст на годишна база.

Strategy Analytics отбелязват, че през Q3 не може да се говори за изменения в „баланса на силите“. Водещите компании и класирането им са почти без промени. Разликата е само в процентите на пазарния им дял, които се пресмятат според съотношението на доставките и продажбите на лаптопи през отчетния период.

Над 45 милиона от продадените преносими компютри са били с предварително инсталиран Windows 10. Операционната система има 72.8% пазарен дял и бележи 23% ръст. При над 10 милиона продадени хромбуци при тези специализирани лаптопи ръстът е забележителните 124%.

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]Ardes.bg предлага преносими и настолни компютри на всички производители в ТОП 5 на Strategy Analytics. Много модели се предлагат в акцията ни „Черен петък“. Проследявайте редовно нашия онлайн магазин и се възползвайте от горещите оферти.[/notification]

Loading Facebook Comments ...