AMD доминира пазара за компютри, но (засега) само за един ден

На 4 януари AMD за пръв път от 15 години са изпреварили конкурента си Intel. Данните са от бенчмарка PerformanceTest на PassMark. В четвъртия ден на 2021-ва съотношението на деловете на световния компютърен пазар е било: AMD (50.8%) и Intel (49.2%).

На 5 януари Intel отново взимат преднина, но само с 0.4%. Възможно е да оспорим доколко представителни са данните на PassMark. Но и най-големите статистически агенции от поне една година насам отбелязват: битката между AMD и Intel за вниманието и парите на потребителите е „почти изравнена“.

Какви са причините за този обрат?

През 2016 година ситуацията беше много по-различна. Тогава Intel се радваха на 80% дял при настолните компютри. За последен път AMD имаха преднина през първите месеци на далечната 2006 година.

Както е ставало дума на няколко пъти в предишни новини, Intel имат инженерни проблеми с новите си процесори, затова бавят пускането им на пазара. Отделно едва смогват да доставят чипове за производителите на лаптопи. Това няма как да не се отрази на пазарния им дял.

От друга страна, AMD се възползват от затрудненията на конкурента си и от 4 години насам доставят качествени процесори във всеки ценови клас. Още през 2019 година стана ясно, че печелят доверие и сред претенциозните геймъри. Също така, наред с чиповете Ryzen, разработват и все по-атрактивни видеокарти.

По всичко личи, че през 2021 година двете компании ще продължат да мерят сили. Ожесточената конкуренция е нещо, което трябва да радва потребителите, тъй като води до качествени продукти на добри цени. Ardes.bg предлага процесорите на AMD и Intel като самостоятелни компоненти и в готови компютърни конфигурации.

Loading Facebook Comments ...