AMD Ryzen 5000 са „най-мощните процесори“ за лаптопи и ултрабуци

Преди няколко дни, в рамките на експото CES 2021, Intel показаха процесорите си от линията Tiger Lake H. Конкурентите им AMD обаче решиха да привлекат вниманието на публиката към своите решения. Така преди броени часове бяха официално обявени „най-мощните процесори“ за преносими компютри.

Те се наричат с общото название Ryzen 5000. Предназначени са за лаптопи и ултрабуци. Делят се на две основни категории: H-Series за мощните геймърските машини и U-Series за потребителите, които предпочитат ниско потребление на енергия и по-дълга работа на батерия.

Характеристики на мобилните Ryzen 5000

Важно е да се уточни, че процесорите Ryzen 5000 за настолни компютри бяха обявени още в края на миналата година. Те са различна категория продукти. Следните спецификации се отнасят само за чиповете, предназначени за лаптопи и се основават на данни от AMD.

• Базирани са на 7-нанометрова архитектура AMD Ryzen 3;

• разполагат с вграден графичен ускорител Vega Compute;

• флагман при U-Series е моделът Ryzen 7 5800U (1.9GHz – 4.4GHz), който позволява до 17.5 часа работа на батерия и се твърди, че е по-мощен от прекия си конкурент Intel Core i7-1165G7;

• флагман при H-Series е 8-ядреният геймърски модел Ryzen 9 5980HS (3GHz – 4.8GHz; до 20MB L3 Cache);

Когато определят Ryzen 5000 като „най-мощните процесори“ за лаптопи, AMD имат предвид, че са по-мощни от еквивалентите си в серията Tiger Lake H на Intel. Компанията очаква до края на 2021 година над 1500 лаптопи и ултрабуци на водещи производители да използват новите им чипове.

Вижте актуалните настолни и преносими компютри в онлайн магазина на Ardes.bg.

Loading Facebook Comments ...