Колко лаптопи ще използват видеокартата Nvidia GeForce RTX 30?

Привидно Nvidia е богата компания без сериозни проблеми. Тя се радва на авторитет сред геймърите и професионалистите заради своите първокласни видеокарти. Освен това неотдавна отчете 60% повече от обичайните си приходи и миналата година цената ѝ стана по-висока от тази на Intel.

Но „ботатите също плачат“ и Nvidia не е изключение. В известен смисъл компанията е жертва на собствения си успех. След като в четвъртото тримесечие на 2020 година бяха обявени видеокартите GeForce RTX 30 за настолни компютри, започна „втората вълна“ на пандемията и се усложниха доставките но компоненти за производството на новия продукт.

Най-сериозното предизвикателство е осигуряването на достатъчни количества от собствената RAM памет на графичните ускорители. Nvidia са убедени, че скоро ще отстранят това препятствие, за да отговорят на високото потребителско търсене. Остава обаче проблемът с очакваната по-висока крайна цена за новите видеокарти заради поскъпването на отделните елементи.

И все пак се очертава хепиенд за компанията и нейните клиенти

На конференцията „Nvidia Game One“ стана ясно, че до края на 2021 година потребителите ще могат да избират между 70 модела лаптопи с видеокарта GeForce RTX 30 Series. Сред тях са и най-дефицитните предложения, наречени GeForce RTX 3080 и RTX 3090.

Линията GeForce RTX 30 е базирана на архитектура Ampere и обещава до 50% по-висока производителност и до 100% по-малко потребление на енергия спрямо сегашните предложения на компанията. Тези видеокарти ще могат да се вграждат и в най-тънките ултрабуци на пазара, благодарение на технологията Max-Q. Поддържат хардуерен Ray Tracing.

Ardes.bg предлага видеокартите на Nvidia и AMD като самостоятелни компоненти и като част от завършени настолни компютри и лаптопи.

Loading Facebook Comments ...