Води ли криптовалутата до недостиг на геймърски лаптопи в търговската мрежа?

След като стана ясно, че компанията Tesla на Илон Мъск е инвестирала $1,5 милиарда в биткойн, цената на тази цифрова валута още повече се покачи. Понастоящем един биткойн се равнява на над $45,000. Откакто беше обявено, че електрическите автомобили на Tesla ще могат да се купуват с пари, добити чрез блокчейн технологията, не се очаква отшумяване на интереса.

Криптовалута може да се добива чрез различни блокчейни платформи, които повече или по-малко залагат на „децентрализация“. Една от тях е „Етериум“, която е особено популярна в Китай. Сред причините за нейния успех са някои разлики с блокчейн системата, масово използвана на Запад.

Поскъпването на биткойн повиши и интереса към „Етериум“

Вече се появиха първите новини, че китайски ентусиасти масово изкупуват геймърски лаптопи, за да добиват етериуми. „Изкопаването“ („майнингът“) на такива пари разчита основно на изчислителната мощ на видеокартите. Работата може да се поеме от графичните ускорители както в настолните, така и в преносимите компютри.

Китайските „миньори“ са се ориентирали основно към лаптопи, защото тяхната производителност отдавна доближава тази на десктопите. Но имат и едно ключово предимство. Те са малко по-икономични, а отдавна е известен факт, че добиването на криптовалута се отразява сериозно на сметките за електричество.

В Китай вече се отчита дефицит на геймърски лаптопи

Засега манията по криптовалутата не е станала „пандемична“ и тези машини не са съвсем изчезнали от търговската мрежа. Все пак анализаторите се опасяват, че по принцип от една година насам има недостиг на компоненти (процесори, памети, графични карти и др.), заради което производството на нови геймърски компютри е затруднено. Оттам възникват и опасенията, че високите цени на криптовалутите и съответното завишено търсене на ноутбуци за игри могат да задълбочат проблема.

Ardes.bg е доверен партньор на повечето водещи световни производители на лаптопи за частни потребители, бизнеса и геймърите. В нашето портфолио ще намерите най-актуалните модели от всички ценови класове.

Loading Facebook Comments ...