Ще ви трябва ли нова дънна платка при ъпгрейд с процесори Rocket Lake?

Предстои излизането на 11-о поколение процесори от Intel, предназначени за настолни компютри. Предварителните данни сочеха, че новите чипове, известни като Rocket Lake, ще са съвместими с дънните платки, използвани и от представителите на предходното десето поколение. Според най-актуалната информация обаче, това е хем така, хем не съвсем, и ще зависи от конкретния случай.

Intel потвърдиха, че Rocket Lake ще работят гарантирано само с дънните платки от новите линии B560 и H570. Пълна съвместимост се очаква и при серията Z590.

А как стои въпросът при по-старите дънни платки?

Серията H410 и моделите от среден клас в серията B460 няма да поддържат 11-о поколение процесори Intel. До голяма степен това важи изобщо за дънните платки B460 и H470. Но при последните е възможно да има решение за заобикаляне на проблема.

Естествено, самите чипове ще могат да се инсталират в техния сокет. Просто съществува голяма вероятност компютърът да не тръгне нормално. В такъв случай ще трябва да се надявате производителят да пусне нова версия на BIOS, която да поддържа Rocket Lake.

Това е само предварителна информация

С наближаването на премиерата на новите процесори Intel вероятно ще бъдат пуснати подробни списъци със сериите и конкретните модели дънни платки, които ще или няма да ги поддържат. Тогава ще е ясно и кой производител планира да пусне нов BIOS и кой – не. Във всеки случай Intel препоръчват актуализация на BIOS-а дори за гарантирано поддържащите новите им чипове.

Ardes.bg предлага най-актуалните решения на Intel и AMD, както и подходящите дънни платки за тях. Ако се затруднявате да ги съчетаете правилно, винаги можете да разчитате на индивидуална консултация от нашите експерти. Също – да се доверите на готовите ни компютърни конфигурации.

Loading Facebook Comments ...