IT технологиите дават нова скорост на автомобилните спортове

Автомобилните спортове са едни от най-интересните и вълнуващи спортни дисциплини в цял свят. Няма човек, който да не е чувал за Формула 1, ралитата от Световния рали шампионат или 24-те часа на Льо Ман.

Дълги години, автомобилните спортове са извор на технологии, които в последствие намират място в автомобилите от ежедневието. Тези нововъведения са свързани с интеграцията на дисковите спирачки, на предпазните колани, а в последните години и с технологии използвани в съвременните електрически автомобили.

Освен за сигурността и развитието на автомобилното производство, автомобилизмът допринася за изпробването и подлагането под екстремно натоварване и на много IT технологии и продукти.

IT технологии в автомобилите спортове

Не една или две IT компании са технологични партньори на отбори от Формула 1 и Световния рали шампионат.

За пример можем да дадем ACER, които са рамо до рамо с отбора от F1 Алфа Ромео Orlen Рейсинг при проектирането на елементи за новия им болид. Базираният в Швейцария отбор, използва пълноценно новия ConceptD 7 SpatialLabs™ Edition.

Аеродинамичните инженери на отбора са успели да настроят CAD модела на новопроектираните си части на шасито и незабавно да ги визуализират в стереоскопично 3D на 4K екрана на иновативния лаптоп – без стъкло, в реално време.

Благодарение на неговата 100% цветова гама Adobe RGB и точност на цветовете Delta E <2, експертите са могли ясно да видят най-малките детайли в симулацията на въздушния поток на CFD – основна стъпка в проектирането на значително подобреното предно крило, без да разчитат на аеродинамичен тунел.

Световните шампиони във Формула 1 и AMD

Друг пример идва от световните шампиони при конструкторите във Формула 1. Отборът на Mercedes-AMG Petronas F1 Team работи в тясно сътрудничество със световноизвестния производител на процесори и видеокарти AMD.

В свят на безброй изчисления и жизненоважни процеси, сътрудничеството между един от водещите отбори във Формула 1 и AMD дава възможност технологиите да се подлагат на изключителни натоварвания. Успешното справяне с всички тези предизвикателства гарантира, че работата на крайния потребител с тези продукти ще е безпроблемно и изпълнено с положителни емоции.

Гейминг периферия в рали автомобил

Производителите на гейминг периферия също ползват автомобилните спортове като поле за вдъхновение и тестване на технологии.

Състезателните симулации са редовен участник във всички големи събития по електронни спортове.

Едно от най-интересните нововъведения е свързано с волана, интегриран в най-новия участник в Световния рали шампионат – състезателният Ford Puma Rally1.

Британската компанията M-Sport, която създава автомобила, се е доверила производителя на гейминг периферия Fanatec за един от най-важните компоненти за всеки рали пилот – воланът.

Именно с него легендарният френски пилот Себастиен Льоб спечели 90-то издание на рали “Монте Карло”. Освен за тежките изпитания от Световния рали шампионат, воланът може да послужи на всеки фен в битките по виртуалните рали отсечки, тъй като може да се интегрира към гейминг продуктите на Fanatec.

В днешни дни IT технологиите са навсякъде около нас. Тестването им до краен предел в едни от най-трудните и предизвикателни условия, дават увереност и спокойствие, че когато крайният потребител работи с тях, може да получи безкомпромисно представяне и удоволствие.

*в публикацията са използвани визуални материали от Acer, AMD и Fanatec.
Loading Facebook Comments ...