Как се открива кабел в стената

В хода на ремонтните дейности на пътя ви могат да се появят различни предизвикателства и перипетии, които да трябва да преодолеете. Намирането на кабели в стената е сред нещата, с които често се налага да се занимавате, за да протекат техническите проекти по план и без излишни главоболия. За целта се използват специални устройства като детектори, които засичат скрити детайли в стената и помагат за тяхното заобикаляне, а в някои случаи и ремонт.

Защо се налага да търсим кабели в стените

Ремонтът на даден обект е сложно начинание, с което не бихте могли да се справите без релевантно оборудване. Уредите за намиране на окабеляване или техника под напрежение са задължителен атрибут, без който проверката не би била възможна. Необходимо е да я направите тогава, когато имате съмнение за скрити кабели, които могат да бъдат засегнати, както и за прекъснати проводници, подлежащи на смяна.

Основната причина да използвате оборудване за откриване на устройства в стената е ремонтът на жилището. Той включва и монтаж на техника на стената, който при неправилно провеждане би могъл да доведе и до прекъсване на веригата, т.е. на електричеството. За да избегнете подобен сюжет, трябва да си набавите локатор, който изпълнява ролята на скенер и успешно засича трудни за намиране проводници.

Устройства, с които да проследим окабеляването

Не всеки имот разполага с ел. схема, по която да се водите по време на ремонт. По правило, кабелите е редно да бъдат поставени вертикално или хоризонтално, но не винаги изискването е спазено. За да не поемате излишни рискове, е разумно да използвате устройство за откриване на проводници в армировката и под мазилката, с чиято помощ ще успеете да засечете за кратко време окабеляването.

Много е важно да не подценявате значението на “сканирането” с предназначените за целта устройства, защото от това може да зависи животът ви. В много от случаите на електротехниците им се налага да положат кабели, които не са включени в плана, което ние няма как да знаете. Именно това прави устройствата за намиране на проводници толкова полезни – индикаторна отвертка, съвременни индикатори за окабеляване и радио на честота 100 kHz (при ограничен бюджет).

Как да използваме кабелните детектори

Локализиращата техника за засичане на електрически комуникации в помещението е важно да бъде използвана правилно, защото от това зависи качеството на ремонта, а и вашата безопасност. Освен критериите за покупка на устройство за намирането на кабел в стената, трябва да знаете и в какво се състои неговата употреба. От онлайн магазин Ардес съветваме да прочетете внимателно инструкциите за употреба и да се съобразите с работния принцип на техниката. Основното в случая е просто да я допрете до повърхността и да изчакате сигнала.

Какви видове има

Модели устройства за намиране на кабел в стената има няколко. Те работят по много сходен начин, но все пак отделните модели могат да бъдат класифицирани според дълбочината на откриване, начина на сигнализиране, дизайна, теглото на уреда и цената. Ето кои са основните категории:

  • стандартни/обикновени – евтини са, но и по-неточни. Използват се много лесно, а идващите от тях сигнали са лесни за разчитане;
  • професионални – локализацията при този вариант е дълбока, което ги прави подходящи за строителната сфера. Технологичните им възможности позволяват намирането и на подземни проводници;
  • многофункционални – тези търсачи на окабеляване са по-скъпи, но и доста по-функционални. С тях успешно могат да бъдат локализирани тръби в стената и кабели.

Екипът на Ardes.bg съветваме да заложите на устройство за сканиране на окабеляване с добро качество, за да е неговата употреба максимално полезна и ефективна.

Loading Facebook Comments ...