Къде да изхвърля стар компютър

Къде да изхвърлим стар компютър

Боравенето с лаптоп или настолен компютър е нещо стандартно в 21 век, когато присъствието на модерните технологии в ежедневието ни е силно осезаемо. Използваме ги в работата си и за развлекателни цели, но в някакъв момент ни се налага да се разделим с любимото си устройство.

Обикновено това се случва, когато то вече спре да работи добре или се повреди безвъзвратно. Неговото унищожаване е следващата стъпка, като можем също така да помислим за варианта да предложим електрониката за части на някоя фирма, разказват от Ardes.bg.

Какво да правим със стария компютър

В повечето случаи мислим за това как да се сдобием с хубав компютър, а не къде да го изхвърлим, когато в него повече няма живот. Голяма част от потребителите не са наясно с факта, че има специален регламент, който включва и някои забрани, свързани с отърваването от старата машина. Когато дойде време да изхвърлим непотребния лаптоп можем да направим няколко неща:

● да го предложим на приятели или роднини – това е най-лесният начин да се сбогуваме с техниката, която вече не използваме. Дори и на нас да не ни е вече необходима, за друг това може да е ценна придобивка, която винаги са искали;

● да го обявим за продажба на ниска цена – практично решение, което е и икономически изгодно. Дори и сегашната стойност на компютъра да е в пъти по-малка от първоначалната му, продажбата му е много по-благоприятно решение от неговото изхвърляне. Днес съществуват няколко интернет сайта за покупко-продажба на различни по вид стоки, на които да заложим;

● да попитаме в магазина за техника дали приемат стари компютри – това е възможност за нас като потребители да се сдобием с намаление, което да приложим при бъдещи покупки. Изкупуването на стари уреди е също възможна опция, като така отделните части ще могат да бъдат повторно използвани за ремонт на друга техника, а не изхвърлени;

● да предоставим машината за рециклиране – съществуват специализирани фирми, които се занимават с рециклиране на електроника, които с радост ще приемат вашия неизползваем компютър. Имайте предвид, че той не може да се разгради органично, а това прави свободното му изхвърляне на боклука абсолютно забранено.

Този вид материали, като старата компютърна техника, влизат в графата “опасни” и затова за тях се организира специално извозване. Така околната среда се предпазва от замърсяване, както и човешкото здраве. Подходете отговорно и с мисъл към природата, когато дойде време да изхвърлите лаптопа или PC-то.

Защо не бива да изхвърляме ненужната техника на боклука

Ако все пак решим съдбата на ретро компютъра да не е свързана с неговото повторно използване или рециклиране е добре да знаем кои са разрешените места, на които можем да го изхвърлим. Със сигурност обаче това не е контейнерът за боклуци в близост до дома ни, както вече споменахме.

Регламентът сочи, че в този случай трябва да се обадим на специални номера, а не да оставим машината на бунището – все още има хора, които го правят. Подобно безотговорно поведение е в разрез с опазването на околната среда, като е добре да подходим екосъобразно.

Материалите, от които е направен компютърът, са токсични и могат да причинят сериозни щети. В електрониката се съдържат агенти като живак, олово и други вредни вещества, замърсяващи водата и почвата. Ако апаратът е изхвърлен в близост до населен район, неговото безхаберно изоставяне може да засегне и здравето на хората. За да бъде уредът успешно рециклиран, той трябва да се предаде в добър вид, така че да може да се разкомплектова.

Какъв е регламентът

Полезно е да знаете, че магазините, които предлагат услугата “приемане на стара техника” трябва да разполагат с площ над 400 м2. Ако пък планирате да оставите лаптопта или PC-то за рециклиране трябва да сте наясно, че в големите градове има обособени пунктове за събиране на подобни вещи.

Доста от фирмите могат да дойдат и до дома ви, за да вземат ненужната техника. Според регламента, лицата с неправилно поведение като потребители могат да бъдат и глобени – ако изхвърлите уреда на боклука е възможно да бъдете санкционирани със сума в размер на 1000 лева. От онлайн магазин Ardes.bg съветваме да спазвате стриктно закона.

Loading Facebook Comments ...