Какво е DVR и как да изберем подходящия за нас

Какво е DVR и как да изберем подходящия за нас

Системите за видеонаблюдение към днешна дата стават все по-актуални при необходимост от постоянен зрителен мониторинг на различни частни и общински обекти. Но какво е предназначението на DVR рекордерите и техните особености? Защо са необходими и сред какви видове можем да избираме? Как да вземем най-подходящото устройство според нуждите ни?

Какво представляват DVR рекордерите

Това е съкращение от английското Digital Video Recorder и е основният компонент на една система за видеонаблюдение. Видеорекордерът е устройството, което приема, обработва, записва и съхранява видеосигналите от всички свързани към системата камери за наблюдение. За да запазва цялата видеоинформация, устройството е оборудвано с хард диск, който има определен капацитет за съхранение. Именно благодарение на DVR, вие имате възможност да наблюдавате картината в реално време, да я съхранявате на цифров носител и да правите наблюдение през интернет.

За да получите достъп до картината от отделните камери в системата за видеонаблюдение, трябва да добавите отделен монитор към рекордера. По този начин получавате възможност за управление и настройка на устройството посредством неговия софтуер.

За качеството на видеозаписа и производителността на DVR отговарят видео процесорите. Именно той се грижи за придаване на вид на картината, която да е подходяща за възпроизвеждане от монитора и да е визуално приемлива за човешкото око. Видеорекордерите намират приложение само в случай че искате да използвате няколко камери едновременно в една система.

Какви видове се предлагат в Ардес

От гледна точка на технологиите за обработка на сигнала, съвременните рекордери се делят на DVR и NVR. Разликата между двете се крие в това, че първите обработват подавания от камерите аналогов сигнал, който се конвертира в цифров и се съхранява върху твърдия диск. Вторите представляват мрежови рекордери, а съкращението им идва от английското Network Video Recorder. При NVR постъпващият сигнал е цифров и устройството не се налага да го преобразува. Това означава, че цифровизацията се извършва от самите IP камери.

Основното предназначение на NVR е да съхранява записа.

Вероятно вече става ясно, че за DVR рекордерите се използват само аналогови камери, а за NVR – мрежови IP аналози. Въпреки наличието на модерни по-съвременни цифрови решения, аналоговите все още намират своето приложение на пазара и това се дължи предимно на по-изгодното съотношение между цена и качество на картината. Заснемането на високо качество е постижимо буквално в почти всякакви условия на осветление. При аналоговите системи за видеонаблюдение самите камери са значително по-евтини, именно поради липсата на блок за цифровизация на сигнала в тях.

Съществува и трети тип, които са хибридни DVR рекордери и те позволяват използването както на обикновените аналогови камери, така и мрежовите IP решения. Това дава възможност за възползване от предимствата на едните и на другите. Намират приложение, ако основната група от камери е концентрирана в едно място (работилница, цех, склад), а другата е на отдалечено КПП. В този случай е приемливо използването на аналоговите решения в основния блок (не позволяват отдалечено предаване) и мрежовите на КПП-то.

Какво е важно да се вземе предвид при избора

Голямото разнообразие от видео рекордери много често обърква потребителите в избора на най-подходящия съобразно техните нужди. Ето защо, освен описаните отделни видове, е важно да насочим вниманието си и към определени характеристики на DVR:

  • броят на каналите в рекордера – те определят количеството на камерите за свързване към съответното устройство. Могат да са 4, 6 или повече. При запълването на всички канали може да се наблюдава влошаване в качеството на картината поради увеличеното натоварване върху рекордера. Ако планирате използване на всички канали на DVR, разберете каква честота на кадрите и резолюция на картината осигурява записващото устройство. Съществуват три вида видео изходи: BNC, VGA и HDMI. Последният и предпоследният са най-разпространените;
  • честотата на кадрите – определя гладкостта на картината при бързодвижещи се обекти. При падане на скоростта под 20 кадъра в секунда, забавянията в картината стават забележими за човешкото око. Имайте предвид, че с увеличаване на резолюцията на картината и броя на камерите честотата на кадрите намалява, така че се интересувайте за този показател при максимална разделителна способност. Той не бива да е под 25 кадъра в секунда;
  • капацитетът на твърдия диск в рекордера – както споменахме и по-горе, устройството съхранява видео записите за по-късно възпроизвеждане. Ето защо е важен и капацитетът му за съхранение. Големината на видео-файла зависи от резолюцията на картината – колкото е по-голяма разделителната способност, толкова видеофайлът ще е по-голям при еднакво времетраене. За ориентация – един час видео с резолюция 720×576 пиксела, компресиран от MPEG4 кодека, заема около 1,5 GB;
  • типът на кодека за компресиране на видеоданните – най-популярни и използвани в съвременните DVR са MJPEG, MPEG-4, H.264 и H.265;
  • допълнителни функции – наличието на PoE портове елиминира необходимостта от допълнително захранване на видеокамерите. В случая, данните и захранването се подават с един мрежов кабел. Начинът за управление на DVR е не по-малко важен момент, тъй като от него зависи удобството при боравене с техниката. То може да бъде с бутони на панела, чрез дистанционно управление или компютърна мишка. При нужда от записване на аудио звук, трябва да обърнете внимание и на броя на аудио-изходите.

Разделът от видео рекордери на онлайн магазин Ardes.bg предлага достатъчно голямо разнообразие от DVR и NVR устройства, така че вече по-лесно и бързо да направите подходящия избор, според нуждите ви. Нашите продукти са нови и с подходяща гаранция, за да не се притеснявате за евентуални производствени дефекти, а в рамките на 14 дни, ако решите, имате възможност да върнете покупката или да я подмените. Ако имате допълнителни въпроси и нужда от професионално съдействие, ние сме вашият ИТ експерт, към който да се обърнете.

Loading Facebook Comments ...