Как се сканира с мултифункционалeн принтер HP?

Въпреки че днес данните се предават в цифров формат от едно място на друго, също толкова често се налага и тяхното печатане върху хартиен носител или преобразуването им в цифров формат. В повечето случаи това са текстови документи, чертежи, схеми, графики и т.н. Важно е да отбележим, че хората наричат мултифункционалните устройства просто “принтер”. Сканирането е функция на мултифункционалните устройства, а не на принтерите, защото те сами по себе си извършват само принтиране. Нека видим как се сканира с мултифункционално устройство HP и какви са особеностите по настройката и инсталирането на подходящото приложение, като за по-разбираемо за вас, ще продължим да използваме думата принтер. 

Какво значи сканиране 

Представлява процес по преобразуване на текста или графиката от хартиен в електронен вариант. Това се постига чрез специална техника, наречена скенер. Днес популярни са комбинираните принтери HP, които могат да са мастилени, струйни или лазерни, пристигащи в комплект със скенери. Така, с покупката на едно устройство, потребителят получава две основни възможности за преобразуване на информацията от цифров в хартиен носител и обратно.

За работата на принтера се използва специална касета с мастило за печатане върху листа, която се нарича тонер. Тонерите са сред консумативите, които периодично се подменят при свършване на мастилото.

Устройството за сканиране няма консумативи и е със специална област за поставяне на хартиения носител А4 формат с надписа надолу. По време на сканирането през него преминава четяща глава, записваща информацията и преобразуваща я в цифров вариант, който виждате след това на монитора. Процесът отнема няколко секунди и изисква буквално натискане на един бутон. За да накарате техниката да заработи, първо, трябва да свържете захранващия кабел от комплекта и да го включите към ел. контакт на 220V.

Какъв софтуер за компютър е необходим

От официалния сайт на Хюлет Пакард предлагат инсталиране на съвременния софтуер за Windows и Mac HP Smart. При срещане на проблеми с работата на тази програма, производителят препоръчва и приложението HP Easy Start. И двете могат да се изтеглят свободно от сайта на разработчика, а също в комплекта пристига и официален диск с препоръчания софтуер. Ние обаче ще се спрем на HP Smart, който е достъпен и за двете най-популярни десктоп операционни системи. От Хюлет Пакард предупреждават, че за използването на приложението е необходимо създаване на акаунт в сайта им.

За инсталирането на приложението стартирайте началния файл. Сега следвайте съветника, който ще ви преведе през различните стъпки на инсталацията и след финализиране ще се появи икона на десктопа. Сега трябва да свържете техниката към WiFi мрежата, като следвате следните стъпки:

  • и двете устройства (това за сканиране и компютъра) трябва да са в добър обхват с безжичната мрежа;
  • временно свържете компютъра с безжичната WiFi мрежа ако той е свързан с Ethernet кабел за да е успешна настройката;
  • включете Bluetooth на компютъра за да може HP Smart да открие принтера при настройката.

За добавянето на принтера към приложението, първо, свържете комплектния кабел в USB порта и щракнете върху иконата + в програмата или върху “Добавяне на принтер”. Сега следвайте инструкциите на системата. Ако не успявате да откриете техниката чрез приложението, рестартирайте и опитайте пак. Вижте според серията на принтиращото устройство дали има драйвер на комплектния диск, или трябва да го изтеглите от сайта на HP.

Как се извършва сканирането

След конфигурирането на софтуера той вече става готов за използване. Стартира се при двоен клик върху иконата на десктопа при Windows компютрите или лаптопите. Изберете опция Сканиране. Ако правите тази процедура за първи път, ще ви се появи прозорецът “Първи Стъпки”, от където имате за избор три опции: “Сканиране”, ”Импортиране”, ”Камера”. В случая, искаме да сканираме и избираме първата опция. Сега трябва да изберете различни варианти – размер, цвят, резолюция, да поставите лист върху стъклото с надписа надолу и да натиснете Сканиране в долната дясна част.

След приключване на процеса по сканиране ще имате възможността да видите снимката върху екрана и да извършвате различни настройки и подобрения от менюто. Ще можете да регулирате контраста, наситеността на цветовете, да коригирате рамките и т.н. Опцията “Визуализация” ще покаже крайния резултат от сканирането.

Имате ли проблеми със свързването

Ако срещате проблеми с безжичното свързване има различни начини за действие: проверете дали обхватът на мрежата е достатъчно силен и ако е необходимо, преместете устройството за сканиране по-близо до рутера. Ако проблемът с принтера остава, проверете интернет връзката добра ли е, като отворите сайта на производителя. Вижте скенерът да не е влязъл в режим на “Заспиване”. Ако е така, събудете го с натискане на захранващия бутон. Проверете връзката между двете устройства дали е активна. Важно е да знаете, че компютърът и сканиращото устройство трябва да са свързани в една и съща мрежа.

Ако всичко по-горе е наред и въпреки това връзката липсва, натиснете и задръжте бутона за безжична връзка на устройството за сканиране за пет секунди или до мигането на иконата, а сега задръжте и бутона WPS на рутера. Така ще започне процесът по установяване на връзката, а след неговото приключване иконата спира да мига. При оставане на проблема, рестартирайте и двете устройства и опитайте отново. Много е важно да използвате оригинален модел принтер HP, в противен случай описаните в тази статия възможности може и да не сработват.

За да откриете оригинални и маркови принтери и скенери HP, проверете първо в Ardes.bg.

Loading Facebook Comments ...