Как се измерва Фи?

Тръбите са средството, позволяващо прецизното и точно отклоняване на водния или друг течен поток от едно място на друго. Обикновено се използват за изграждане на водопровод, чиято основна цел е снабдяване с вода на населени места. За правилния избор е необходимо точното определяне на диаметъра на окръжността и сега ще разберем как се прави измерването на т.нар. Фи и по каква формула?

Защо е необходимо измерване на Фи

Преди реализирането на различни тръбопроводи и системи за водоснабдяване е необходимо подбирането на тръби с определен размер, на който трябва да съответстват и допълненията към тях, като колена и муфи. Това е важно при проектирането и монтажа на парни инсталации, поливни системи, газоснабдяване и всякакви други тръбни конструкции. Правилното измерване на Фи позволява пълното и точно съвпадение на отделните елементи. Обозначава се със символа ∅.

Измерването на номера, както на външния или вътрешния диаметър на тръбата, или нейното Фи, е наложително при вече изграден тръбопровод и тръбна инсталация или в процеса на нейното изграждане.

Какви методи най-често се използват

Необходимите за измерването на показателя Фи инструменти са линийка, рулетка или шублер. Важно е да се помни, че линията и рулетката се използват, когато изискванията за точност на параметрите са минимални. Използваните методи са:

● при измерване на външния диаметър с линия, тя се налага върху окръжността в най-крайната точка на тръбата до най-широката част и се записва колко сантиметра или милиметра е;
● при употреба на шублер, крачетата му се раздалечават и се налагат върху кръглата част на тръбата, стеснявайки ги до най-крайна точка. Записва се показанието на разграфената скала в милиметри или сантиметри. Този вариант служи за измерване на разстоянието между най-отдалечените страни на окръжността и дава най-точните резултати – до десети от милиметъра;
● при използване на рулетка, тя се увива на един оборот плътно около външната част на окръжността, като по този начин измервате нейната обиколка. След това се използва формулата за изчисление С = “пи” х d. Тоест, С е обиколката на окръжността, D е диаметърът, а Пи е константната стойност от 3,14. Ако измерената обиколка е 12 см. и я разделите на непроменящата се цифра 3,14 ще получите резултат от 3,8 см.

Важно е да знаете, че Фи винаги показва външния диаметър на тръбите.

Вътрешният винаги е по-малък поради дебелината на стените. Когато имате показателя на външния и искате да изчислите вътрешния, определете дебелината на стената и я умножете по 2. Получената стойност се изважда от общия показател за външния диаметър и ще получите вътрешния.

В милиметри или цолове

Тръбите обикновено се измерват в цолове или милиметри (Фи). По-горе описахме начините за изчисляване в милиметри, но нека видим как става това в цолове. Цолът е английска мерна единица за измерване на дължина или разстояния и е равен на 25,4 мм или 1 инч.

Той е използван за обозначаване на тръбни диаметри и се срещат различни стойности: 1 ¼, се чете като един цол и една четвърт. Тоест, частите от един цол се обозначават в дробни. Пример за това е 1 ¾ и се чете един цол и три четвърти.

Онлайн магазин Ardes.bg е специализиран сайт за продажба на висококачествена маркова техника и аксесоари. Тук ще откриете разнообразие от продукти и продължителна гаранция за всеки от тях. Имате възможности за получаване на допълнителни услуги, като инсталиране и преинсталиране на софтуер, почистване на вируси, удължаване на гаранцията и още много други.

При необходимост от професионална консултация нашите оператори ще ви помогнат в намирането на правилните продукти, а периодичните ни промоции ще дадат възможност за изгодно пазаруване. Можете да пазарувате и офлайн от нашите физически обекти.

Loading Facebook Comments ...