Безжична мишка – как се свързва?

Как да свържем безжична мишка и как работи тя

Безжичната мишка е също толкова малка, колкото и нейните стари версии с кабелна връзка, а свързването – все така приятно. Но тук става въпрос за една нова ера на технологиите, която ще ви пренесе в ново измерение на удобство, комфорт, компактност и стил. Свързването става по-лесно, само с няколко лесни стъпки. Краят на вечно заплетените кабели, на скъсената дължина, подръпването на мишката на удобна за ръката позиция, на досадното разплитане, всеки път щом извадим мишката от чантата за лаптоп. Безжичните връзки навлизат с все по-голяма сила в нашето ежедневие.

Новото поколение безжични мишки правят свързването бързо и удобно, имат все по-красив дизайн, различни светлинни индикатори, а свързването им става с всеки настолен компютър или лаптоп.

Какво трябва да знаем за безжичните периферни технологии

Безжичните мишки спадат към групата периферни устройства. Използват се както при настолните компютри, така и при лаптопите. Когато купим периферно устройство, то е поставено в кутия. При отварянето на кутията ще открием един брой безжична мишка, приемник, инсталационен диск с определен интерфейс и книжка с инструкции, устройство и още една книжка с информация за производителя, с какви батерии работи, гаранционна карта и предлаганите аксесоари, които могат да се комбинират с нея.

За хората, които се докосват за първи път до тази технология, ще се постараем да представим устройството и в няколко точки:

  • Два бутона – ляв и десен. С левия избираме функцията, която искаме да изпълним, като да направим свързването на текст и снимка в един файл, а с десния отваряме падащо меню с голям избор от функции;
  • Топка, лазер или LED – те служат за проследяване на мишката по оси и преместване на курсора върху екрана;
  • Скролер – той служи за по-лесното и бързо превъртане на страницата нагоре и надолу;
  • Платка – предава зададената команда от мишката към съответното компютърно устройство;
  • Безкабелен адаптер, който се свързва с USB безжичен приемник.

Други видове

Когато говорим за периферни устройства искаме да споменем, че освен безжични, има и:

  • С кабел, при които свързването става директно с USB порта на компютъра;
  • С тъчпад, който е вграден в лаптопите и се намира под клавиатурата на всеки преносим компютър. Курсорът върху екрана се контролира от нашия пръст, а не с по-горе споменатите начини.

Как да свържем безжична мишка към нашия компютър или лаптоп

Ще се опитаме да обясним в няколко лесни стъпки, как да стане свързването на вашето безжично периферно устройство с вашия компютър:

  1. Първата стъпка е инсталирането на софтуера на вашия компютър, чрез инсталационния диск.
  2. След като всички стъпки за инсталация са спазени, влизаме в настройките, което става като кликнем върху папката “Контрол панел” и отидем в раздел “Добавяне на устройство”.
  3. Сега идва ред да направим свързването на безжичната мишката към нашия компютър, като сложим приемника в USB порта, който има различна локация. При лаптопите обикновено са позиционирани периферно от двете страни, а при персоналните компютри се намират отзад на кутията.
  4. Ако са спазени горните две точки, на десктопа трябва да се отвори прозорец “Добави устройства”, в който ще се изпише името ѝ. Тя се маркира в зелено. Натиска се копчето on/off, за да включим основното тяло. Остава само още една стъпка преди свързването с безжичното устройство да е завършено.
  5. Накрая, за да сме сигурни, че всичко със свързването е наред, а тя ще работи безпроблемно, се натиска бутонът Край/Finish. И готово – драйверът е инсталиран и вече можете да използвате вашето безжично периферно устройство съвсем спокойно.

Какви модели мишки има на пазара

Ето няколко интересни факта за периферното устройство. То е произведено от Дъглас Енгълбарт през 1968г. Първият вариант бил неудобен, обемист и се е задвижвал посредством две зъбни колела.

След това устройство, производителите започнали да мислят как да стане по-удобна, практична, проста, лека и подвижна мишката. Така били създадени периферни устройства с различно конфигуриране:

  • Механичните – движението се осъществява посредством търкалящо се топче, което, когато мишката се мести, задвижва две ролки, а те – един диск. При тях проблемът бил постоянното спиране на топката дори от най-малката прашинка, което спира и движението на курсора;
  • Оптична – тя използва свето- или фотодиод, които разчитат движението спрямо повърхността, върху която се намират. Първите оптични мишки са два вида – инфрачервен сензор и сензор с интегриран детектор за движение;
  • Лазерна – използва инфрачервен лазер, но тя така и не успява да намери място в пазарната ниша;
  • И не на последно място са безжичните, които използват радиовълни или протоколи като блутут.

За какво трябва да гледаме, когато закупуване периферия

  1. Технически параметри – те включват свързване, сензор, чувствителност, брой бутони, интерфейс, обхват, с каква батерия работят и може би една от най-важните характеристики – дали мишката е за лява, дясна ръка или е подходяща и за двете групи хора.
  2. Наличност в магазина – понякога наличността може да е изчерпана и вие няма да успеете да поръчате желания от вас продукт. Все по-често днес можете да откриете функцията “известяване за отново наличен продукт”.
  3. Ревю – чрез него можете да разберете мнението на потребителите за избрания продукт и дали си заслужава инвестирането в него.
  4. Външен вид – огледайте целостта на кутията и прилежащите към нея аксесоари. Ако целостта на кутията е нарушена, е възможно продуктът веднъж вече да е бил връщан поради техническа повреда или други причини. При свързване с консултант се опитвайте да разберете защо целостта е нарушена.
  5. Бъдете внимателни и за гаранцията – дали продуктът върви с гаранция и дали всички данни към нея са попълнени правилно. Винаги взимайте своя касов бон, защото без него гаранцията е невалидна.

Като специалисти с дългогодишен опит в сферата на компютърните технологии, от Ардес препоръчваме когато купувате периферни устройства, да се насочите към производители с голям опит, които вече са наложили името си на пазара. Когато става въпрос за компютърни технологии, е редно да се инвестира повече за по-добро качество и гаранция.

Не на последно място, за по-дългото експлоатиране на вашето устройство, от Ardes.bg обръщаме внимание на това да се следват стриктно инструкциите за безопасност и поддръжка. В онлайн магазина ни можете да намерите голямо разнообразие от периферия, клавиатури, хардуерни устройства, лаптопи, настолни компютри, с гаранция и високо качество на достъпни цени.

Loading Facebook Comments ...