Как работи безжичното зарядно?

С развитието на технологиите, мобилните телефони предоставят все повече възможности за работа и забавление и се превръщат в неразделна част от ежедневието. Производителите на устройства разширяват каталозите си с най-различни устройства и допълнителни механизми за подобряване на ефикасността и производителността на смартфоните. Технологията за безжично зареждане на телефона е едно от последните и най-полезни решения, подсигуряващи свързаност и мобилност през целия ден. Какъв е принципът на работа?

Как се случва зареждането?

Зареждането на телефона без кабел се извършва посредством зарядна станция, която е свързана към електрическата мрежа чрез адаптер. Обменът на енергия между станцията и смартфона се осъществява с помощта на електромагнитно поле. Индуктивното зареждане е най-разпространената форма на тази технология. В зарядната станция има индукционна намотка, която създава променливо напрежение, а магнитните ѝ вълни въздействат на бобината на телефона. По този начин се създава електромагнитното поле, което зарежда батерията на смартфона. Важно условие е дистанцията между двете устройства да бъде минимална – телефонът трябва да бъде поставен на конкретно място, в близост до станцията.

Разпространение на технологията

След 2015 година повечето производители на смартфони приемат технологията за стандарт. Така повечето модели и мобилни продукти, произведени през последните няколко години, предлагат възможността за безжично зареждане. Освен телефони, може да се захранят още смарт часовници, фитнес гривни или безжични слушалки. Отскоро привържениците на Apple също могат да използват тази технология. Ако притежавате смартфон, който не поддържа функцията за безжично зареждане, за ваше удобство, на пазара се предлагат специални калъфи и адаптери, чрез които да “обновите” възможностите на устройството си.

Предимства и недостатъци

Липсата на кабели между телефона и стойката е едно от най-големите предимства на този метод за зареждане. Поставянето на телефона на станцията е много по-лесно от варианта посредством кабел и трансформатор директно от електрическата мрежа. Процесът при безкабелно зареждане има голяма мощност и е много по-щадящ за батерията на устройството. Така се удължава нейният живот, а останалият хардуер се износва по-бавно. Зарядните подложки разполагат с микрочипове за следене на употребата на електричество. Те разпределят правилно притока на енергия и не хабят ток, когато не зареждат устройството.

Основните недостатъци се изчерпват с невъзможността да се използва телефонът, докато е на зарядната станция и по-ниската честота на зареждане, което удължава времето до пълното възстановяване на енергията в батерията.

Как се използват безжичните зарядни подложки?

Има няколко основни стъпки, които потребителите трябва да преминат, преди да заредят телефона си безжично:

  • зарядното трябва да бъде включено в електрическата мрежа посредством собствения си конектор или в USB порт на друго устройство, като компютър или лаптоп;
  • подложката за безжично зареждане трябва да бъде поставена на суха и равна повърхност;
  • след изпълнението на по-горните стъпки, телефонът може да бъде поставен на подложката. Устройството трябва да извести началото на процеса по зареждане, а ако този сигнал липсва, QI Wireless технологията трябва да бъде допълнително активирана от настройките на телефона. Qi е отворен, универсален стандарт за зареждане;
  • зарядната платформа ще остане в покой след приключване на зареждането и премахването на телефона от подложката.

Не поставяйте нищо между телефона и станцията за зареждане. Магнитни стойки, магнитни калъфи или други предмети могат да намалят производителността. В допълнение, чиповете на кредитни карти, електронни пропуски или електронни ключове могат да бъдат увредени, ако бъдат изложени на електромагнитното поле, което зарежда смартфона. В зависимост от модела на зарядното, потребителите могат да чуят слаби шумове по време на процеса по възстановяване на енергията в телефонната батерия. Смартфонът може слабо да се нагрее, докато е изложен на електромагнитното поле. В случай че батерията развива по-висока температура от нормалното, софтуерът може да прекрати процеса по заряд. След понижаването на температурата, устройството ще продължи своя режим на работа.

Заслужава ли си?

Според множество разработчици и потребители, технологията за безжично зареждане ще се превърне в основен начин за захранване на мобилните устройства в близко бъдеще. Според производителите този метод ще бъде усъвършенстван, а недостатъците – ще бъдат премахнати. Ние от онлайн магазина на Ардес препоръчваме използването на този метод, който ще намали износването на устройството и ще гарантира по-дълга употреба. Цените на този тип зарядни устройства са достъпни и различни според различните марки устройства. 

Loading Facebook Comments ...