Какво представлява „хъб“ и как работи?

В съвременните домове и офиси присъстват много на брой информационни устройства, като лаптопи, монитори, настолни компютри, по няколко броя смартфони, таблети, електронни четци за книги и др. Повечето от тях са с различни входове и изходи. Това е причината понякога да се сблъскваме с несъвместимост помежду им и да не можем да ги свържем. Какво е решението?

Какво е хъб?

Хъбът (HUB) е устройство централизирано цялото окабеляване, което впоследствие се разширява, за да предаде сигнала на други устройства. Другото му име е концентратор. В наши дни е едно от най-използваните устройства за предоставяне на максимална функционалност при свързването на различните видове техники. 

Кой се нуждае от хъб?

Хъбовете имат изключителното предимство да се адаптират към всички нужди на потребителя, така че да получават достъп до различните видове входове. Това позволява информацията да преминава от едно устройство на друго. Чрез HUB може да свържете мобилни телефони, камери, флаш памети, таблети, компютри и лаптопи едновременно. Когато се сдвоят много устройства заедно, хъбът се превръща в мултипорт. По този начин може да се възползвате от създалата се свързаност. Пример за това е, ако поставите в единия порт на HUB Micro SD Card или SD Card, а с другите портове свържете таблет и смартфон. Така информацията от картата памет ще е достъпна до всички устройства. HUBS могат да бъдат с няколко еднакви или с различни видове портове – USB 3.0, Ethernet, HDMI, VGA и други. 

В последните години за стандарт се смята USB Type C. Всички джаджи, които се произвеждат в момента, са с тази нова технология. Препоръчваме да инвестирате в HUB с възможно най-много и разнообразни портове. Причината за това е, че тенденциите в съвременния свят са за все повече използване на различни видове цифрови информационни устройства. Ако концентраторът ви е с малко портове, в даден момент може да ви стане недостатъчен и да се наложи да купувате нов.

Видове USB хъбове

Тъй като масовият потребител използва в работата и ежедневието си цифрови и периферни устройства с USB портове, ще ви запознаем с видовете USB Hubs:

  • PCI карта. Тя в свързана с някой от конекторите на дънната платка в компютъра. Свързването на този вид концентратор е сравнително сложно и е необходимо да отворите системния блок. Ако нямате необходимите познания или се чувствате неуверени в успеха на тази операция, съветваме ви да се насочите към някой от другите видове концентратори;
  • Пасивен USB HUB. Най-често имат от 2 до 6 входа. В повечето случаи се използват при лаптопите. Не могат да работят с много устройства на веднъж, защото няма да могат да осигурят необходимото захранване. Пример за устройства, които се свързват чрез пасивен концентратор, са: зарядни устройства, флаш памет, скенери, принтери, тонколони, мултифункционални устройства, някои видове гейминг периферия и др.;
  • Активен USB HUB. Този вид USB хъб е едновременно свързан към компютъра и към мрежата. По този начин може да осигури едновременната работа на много устройства наведнъж. Понякога броя им стига до 90. 

В многообразието на пазара от различни модели, марки, цени и видове може да се затрудните с избора. В такъв случай ви съветваме да попитате компетентно лице, за да ви насочи за правилния за вас продукт. При нужда от насоки в онлайн магазина Ardes.bg, консултантите ще ви предложат точните продукти, от които се нуждаете. 

Loading Facebook Comments ...