Какъв таблет да купя? Ръководство за избор

През последните години популярността на таблетите нарасна до толкова, че в почти всяко семейство се намират поне по един брой. Те са компактни, леки, сравнение с лаптопите, удобни за пренасяне и поради тази причина са добра алтернатива на преносимите компютри, особено за деца и младежи. В изобилието от марки, като Samsung, Apple, iPad, Айпад, Lenovo, Xiaomi, Huawei, може да изпитате затруднения в избора. Кой са важните технически параметри за които да гледате, независимо от марката?

Важни характеристики на таблета?

За да направим правилния избор при покупката на такъв тип устройство, трябва предварително да си изясним за какви дейности ще бъде използвано. Спрямо тях и времето, което ще прекарваме на него, може да направим най-разумния избор. За специфични дейности са важни определени характеристики на компонентите. Кои са те?

  1. Екран. Екраните на таблетите започват от 7 инча. Ако ще ви трябва за скролване в социалните мрежи или подобен друг вид дейности, 7 инча са напълно достатъчни. Ако ще използвате устройството за по-професионални цели, като офис документи, по-добрият вариант е да разгледате с размер 10 или повече инча. Друг плюс на големите дисплеи е, че клавиатурата на тях е по-голяма и удобна за писане. Технологиите на екраните са LCD, IPS и най-новата и усъвършенствана OLED. Ако ще използвате таблета предимно за визуализация на съдържание, препоръчваме ви да инвестирате в устройство с OLED дисплей. Те са и енергоефективни.
  2. RAM паметта е един от най-важните компоненти. Ако имате намерение да използвате устройството си с много отворени приложения наведнъж, вземете такова с поне 4GB RAM. В противен случай няма да имате плавна и гладка работа.
  3. Процесор. В последните години се набляга на разработката и усъвършенстването на изкуствения интелект, който подпомага работата на процесора. Ако търсите таблет за тежки игри, насочете се към устройства от по-висок клас с осемядрен процесор.
  4. Памет за съхранение. Ако имате намерение да съхранявате снимки, филми, музика и изобщо цялата си информация, то тогава заложете на устройство с по-голям обем памет. Бюджетен вариант е да закупите такъв със слотове за Micro SD карти.
  5. Вид свързаност. Ако имате намерение да го използвате основно на места без Wi-Fi, се насочете към модели със сим карта, за да имате непрекъснат достъп до интернет. 
  6. Операционна система. Най-използваната операционна система е Android. Продуктите на Apple имат собствена операционна система – IOS. 
  7. Дизайн. Той не е за пренебрегване при избора. Както и при мобилните телефони, и тук се набляга на тънките рамки, с възможно най-малко тегло. 
  8. Писалка. Някои модели идват с писалка или е необходимо да си я закупите отделно. Те са подходящи рисуване и ще улеснят графичните дизайнери. Също би бил полезен за бизнес ориентираните потребители.
  9. Камера. Тя е важен компонент за хората, които обичат да запечатват спомени. Предпочитани марки с качествени камери за Самсунг и Епъл.
  10. Цвят. Универсалният цвят, в който се предлагат таблетите, е черен, но може да срещнете и бели, сиви, розови и др. цветове. Ако не ви допада цветът, винаги може да коригирате това с интересен калъф.

Съобразявайки се с горепосочените характеристики, в зависимост от вашите потребителски потребности и предпочитания, ще изберете максимално подходящия за вас.

За какво ще ползвате таблета?

Първото и най-важно действие при избора на таблет е да отделите време за вземане на решение за какво ще го ползвате и дали в последствие има вероятност да смените естеството на употреба. Ако сте сигурно, че в бъдеще няма да ви е необходим за по-сложни и професионални дейности, тогава не ви е необходим голям бюджет и може спокойно да се спрете на таблет среден клас, в противен случай има голяма вероятност след определено време, той да не е достатъчно мощен и като цяло да не е подходящ за вас.

В многообразието от марки, които предлагат качествени таблети, може да изпитвате затруднения в избора си. В този случай препоръчваме да се допитате до професионалисти в областта. В онлайн магазина ни Ardes.bg. ще намерите различни модели, чиито цени се определят от характеристиките на устройството. Нашите консултанти от могат да ви насочат, вземайки предвид вашите потребителски нужди.

Loading Facebook Comments ...