Колко голяма памет е необходима на съвременните видео карти?

Непрекъснато ни питат клиенти има ли нужда от 512MB памет на видео картата.  За да отговорим на този въпрос подготвихме тази статия, с която се надяваме да отговорим на Вашите въпроси.

За не особено натоварващи графични приложения като сърфиране в интернет, офис програми, приложения за редактиране на графични изображения и снимки (например Photoshop), 2D игри, както и някои по-стари и леки 3D игри , вградените видео карти , както и тези без собствена видео памет (например Intel GMA900 , GMA950 , X3100, 4500HD или Ati Radeon Xpress 1150, GeForce 8200), са напълно достатъчни.

В тези приложения те не губят от по-мощните и скъпи видео карти със собствена видео памет. Въпреки това , е препотъчнително да се използват с бърза оперативна памет в двуканален режим, защото вградените карти използват част от RAM паметта на компютъра.

Внимавайте с наименования като Turbocache(NVIDIA) и HyperMemory(ATI). Те динамично запазват част от Оперативната памет(RAM) и я използват като допълнение към собствената си графична памет, но достъпа до нея е много по бавен отколкото към собствената.Също така карти без подръжка на тези технологии също могат да използват допълнителна RAM памет, но това ще е по-бавно сравнение със TurboCache или HyperMemory.

Ако искате да използвате графично зависими приложения и тежки 3D игри е необходимо да разполагате с по-бърза графична карта от вградените такива. Но въпросът е колко памет в крайна сметка е достатъчна на всяка карта. Понякога е маркетингов трик на производителите да обявяват слаб графичен чип с голямо количество количество памет, от която реално той не може да се възползва , но в очите на крайният потребител по-бавна видео карта с голям обем памет изглежда по привлекателна отколкото реално по-бърза карта с по-малко количество памет.

Всъщност, недостига на памет наистина може сeриозно  да забави дадено приложение, когато  тя е необходима – това означава, че настройките за резолюция, текстури, антиалейсинг и анизотропно филтриране се нуждаят от повече памет отколкото е налична.

До 128MB памет:

Повечето от актуалните игри за 2008 година се нуждаят от 128MB памет за резолюция от 1024х768 пиксела и без антиалейсинг/анизотропно филтриране. Ако графичната карта се използва за приложения които не се нуждаят от тези 128MB, то самата памет е става ненужна.

256MB памет:

256MB графична памет са достатъчно за всички гарфични приложения и масови CAD CAM програми и почти всички текущи игри с висока настойка на  резолюция и филтриране. Подобрено ефективност с 256MB памет може да усетите само с видео карти от среден или висок клас като NVIDIA Go 8600GS/GT или ATI Radeon Mobility 3470/3650 .

512MB памет

В момента , само няколко игри  и графични карти се възползват пълноценно 512MB памет (за големи текстури). Има игри, които получават едва до 10% увеличение на производителността с 512MB памет сравнение с 256MB памет. Графичните процесори, които могат ефективно да се възползват от този обем памет са от висок клас – NVIDIA GeForce 9800GT/9800GTX или Ati Mobility Radeon HD3870/HD4850.

В зависимост от видео картата и приложението с което ще използвате, размера на видео паметта може да се различава. За офис , интернет и редактиране на снимки и изображения, модели без собствена памет са достатъчни. За ненатоварващи игри с ниска резолюция и без филтрации, видео карта със 128MБ памет е напълно достатъчна. Само висок клас видео адаптери могат да се възползват пълноценно от голям обем памет (над 512МВ).

Loading Facebook Comments ...