IT Новини – август 2009

От този месец стартират статиите на Ardes.bg „IT новини“, „IT съвети“, „IT забавление“ и „IT предложения“ в които редовно ще Ви представяме: софтуеърни и хардуеърни новини, полезни съвети, IT хумор и най-конкурентните модели лаптопи в момента.

IT-novini

Днес ще Ви представим:

  1. Първи впечатления от Windows 7
  2. Google Chome OS – новата операционна система на Google
  3. HTC Magic – дизайнерски смартфон

Първи впечатления от Windows 7

Първите тестове на операционната система Windows 7 RTM са противоречиви.
Според тестове на CNET News при работа с пакета Microsft Office, новата ОС отстъпва по бързодействие на своите предшественички – Vista SP2 и XP SP3.
С iTunes например обаче Windows 7 обаче работи малко по-бързо от Vista и еднакво добре спрямо XP.


Новата операционна система зарежда средно с над 1 секунда спрямо другите, като най-добре тук се представя XP. Но Windows 7 има съществено предимство във времето за изключване, където XP е отчайващо бавна.
Windows 7 RTM Build 7600 бележи има съществен ръст в производителността спрямо 7100, което знак, че системата работи в правилна посока в развитието си.
Хардуерните изисквания са чувстително оптимизирани. 32-битовата Windows 7 се нуждае от процесор x86 1GHz и памет 1GB, както при Vista, и дисково пространство 16GB, срещу 20 GB при Vista. Най-съществената разлика спрямо Vista е по-доброто управление на оперативната памет: на практика, системата позволява работа и с памет, по-малка от 1GB. Благодарение на това, както и на други оптимизации, Windows 7 е напълно подходяща за повечето нетбуци.

Очаквайте Windows 7 до края на годината!

Върни се в началото

Chrome OS: Първи снимки от операционната система на Google?

Вече могат да бъдат открити снимки от предстоящата операционна система на Google – Chrome OS. Снимките са на ранната версия на системата (0.2.5 алфа.).

Дали това наистина са изображения от новата ОС, не може да се определи. От самите снимки много не може да се каже, но следните неща правят впечатление: Централен инструмент за управление на системата, както може да се досетите е уеб браузърa Google Chrome, означен като бета версия 3,5. Tux-талисмана показва, че системата е базирана на Linux. Друго лого, това на проекта Wine, предполага, че системата ще поддържа и някои Windows програми.

Върни се в началото

HTC Magic – Нов модел дизайнерски смартфон

Въведение:

Посрещнете HTC Magic – тънък смартфон, без QWERTY клавиатура и работещ с Android 1.5 Cupcake.
Устройството пристига с 2GB microSD карта, зарядно, USB кабел, слушалки и калъф. За съжаление липсва адаптер към 3.5 мм жак. Ще ви се наложи да използвате microUSB слушалки или да си вземате допълнителен адаптер.

Дизайн:

HTC Magic е с размери 113 x 55.56 x 13.65 мм и тежи 116 грама с поставена батерия (1340 mAh). Причината за малките размери е липсата на QWERTY клавиатура. Телефонът е изключително приятен за използване с една ръка, за което помага и екранната му клавиатура

Magic разполага с 3.2-инчов капацитивен дисплей, който е много удобен за работа с пръсти и е основният начин за управление на Android OS. Екранът е ярък, с качествена картина и е много чувствителен. Телефонът разполага с акселерометър и завъртането му настрани води до плавно преминаване от портретен в хоризонтален режим. Завъртането на екрана работи в повечето приложения, като изключим стартовия екран и този за набиране.

Клавиатурата:

Има две основни причини екранната клавиатура да е по-добра от останалите. Първо, всяко докосване на копче от QWERTY клавиатурата води до лека вибрация. Едно от нещата, които пречи да свикнете с екранната клавиатура е липсата на вибрация при натискане, дори и лека както е при Magic.
На второ място, има помощни инструменти, които правят писането по-лесно. Буквата се показва над пръста ви, когато я натиснете и по този начин виждате дали не сте объркали нещо. Ако се нуждаете от друга буква просто натиснете и задръжте пръст върху екрана и после го преместете до символа, който ви трябва. Ако пишете на английски с включен T9, над клавиатурата се появява ред с предложения за думите. Нужно е просто едно натискане, за да се коригира грешка.
Писането както с портретната, така и  с хоризонталната клавиатура е доста лесно. Хоризонталната дава повече място и е удобна за работа с две ръце, а портретна е по-сбита и предполага използването на една ръка.

Камера:

HTC Magic има 3.2-мегапикселова камера с автофокус. Благодарение на Cupcake ъпдейта той може да записва и видео. Мултимедийните файлове могат да се споделят чрез email, съобщениe, YouTube за видео и Picasa за снимки. За съжаление няма LED светкавица или каквото и да е осветление, така че снимките при слабо осветление са доста тъмни.
За да постигнете по-добри резултати е добре да има силно осветление. На открито снимките са доста добри, но за съжаление им липсват фини детайли.
Записването на видео е много просто и се извършва само с един бутон, но качеството е добро. Картината подскача доста, ако се движите по-бързо. При докосване на екрана от ляво се появява слайдер за приближаване и отдалечаване, докато правите снимки. Тази функция работи доста добре, а автофокусът помага снимката да не е размазана дори и да сте приближили.

Свързване:

Има доста добри неща в браузърът на телефона. Страниците се зареждат бързо и е лесно да отделите мястото, което искате да разгледате. Magic доста добре работи с bookmarks и добавянето на сегашната страница или дори избирането от списъка с най-често посещавани става много лесно. Таб с историята е добавен за по-удобно разглеждане на посещавани сайтове и bookmark-ването им.
Друга функция на Android 1.5 Cupcake е подобрената поддръжка на Bluetooth A2DP (за връзка с безжични слушалки). Свързването както със стерео слушалки, така и с обикновено Bluetooth хендсфри е много просто и лесно. Бързо се откриват Wi-Fi мрежи, а повторното свързване към тях става без проблеми.
За съжаление Magic не разполага с поддръжка на Microsoft Exchange. Можете да си добавите вашата Gmail поща, както и POP3 или IMAP акаунт, но не и Exchange. Друг недостатък е липсата на лесен начин за свързване с компютър – телефонът няма да се покаже като USB устройство и изисква инсталирането на драйвери и други настройки.

Представяне:

HTC Magic се представя отлично при разговорите и прехвърлянето на данни. Качеството на звука е много добро и в двете посоки – гласовете са чисти и няма ехо.
Батерията на HTC Magic трябва да издържи до 450 минути на разговори и 420 часа в готовност. При умерена употреба телефона изкарва няколко дни без зареждане. Ако използвате често мултимедийните възможности и браузъра, той ще издържи един цял ден, а през нощта ще трябва да го заредите.

Заключение:

Накратко HTC Magic е малък и тънък смартфон, но му липсва QWERTY клавиатура. Той е добър телефон – стой добре в ръка, има удобна екранна клавиатура, но няма различен интерфейс (например Sense), който да привлича вниманието. Надяваме се, че той ще може да се добави чрез софтуерен ъпдейт

Плюсове

* Доста малък смартфон
* Възможност за разширяване на паметта
* Достъп до Android Market за закупуване и сваляне на приложения

Минуси

* Нуждае се от допълнителен адаптер за включване на 3.5 мм слушалки
* Неудобно свързване с компютър
* Липса на мултитъч

Виж нашето предложение за модела тук

Върни се в началото

Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...