Предимствата на Honeycomb и Android 3.0 – операционна система за таблети.

На последния CES 2011 Google показа новата си операционна система Honeycomb на представянето на Motorola XOOM таблета. Те обявиха, че системата ще бъде пусната през първата четвърт на 2011 година. Honeycomb е следващата версия на Android платформата, създадена из основи специално за устройства с по-големи размери на екрана, по-специално таблети. Какво ни предлага това ново предложение на Google, прочетете в нашето ревю.

Honeycomb е създадена из основи със заложената идея да работи с таблети, затова включва функции, които не можем да видим във фокусираните към телефони 2.0 версии на Android. Това са добри новини за app разработчиците и потребителите, които ще имат възможността да боравят с по-добри widgets, приложения използващи максимално възможностите на по-големия екран, както и по-добро хардуерно ускорение възползвайки се пълноценно от следващото поколение ARM процесори.

Интерфейса също има промени. Новата версия ни предлага някои от основните приложения на Android, като Camera, Gmail, Maps, YouTube, Android Market, както и нови приложения, специално създадени за версия 3.0. Три елемента бяха изтъкнати при презентацията на Google: богат избор на джаджи (gadgets), фрагменти и бърз достъп до функции чрез бар лента.

Google дава възможност на приложенията да се възползват максимално от по-големия екран на един Android таблет с по-богата функционалност на джаджите (gadgets). Например приложението на Gmail сега показва списък на нова поща, подобен на този, който потребителите са свикнали да виждат на началния екрана на Gmail на телефоните си. За медийните приложения, като YouTube, има джаджи наречени stacks наподобяващи подредени картини. Потребителят може да скролва през тях, за да види примерно последните клипове или всички заглавия от статии запазил в библиотеката си.

Фрагментите са начин за разработчиците да вложат по голяма сложност в своите приложения. Също както и при интернет страниците, разработчиците могат да имат различни части на екрана, които да се скролват отделно, показващи различна или контекстуална информация, дори да пускат медия независимо от останалите фрагменти на екрана.

Докато при телефоните бутоните са нещо нормално, при Honeycomb явно не са желани и разработчиците на приложения биват насърчавани да използват бара за бърз достъп за всяка една от функциите, които потребителят нормално би могъл да намери в меню.

Видео:

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...