Acer или как мечтите се превръщат в реалност

acer-history

Компанията е една от най-известните производители на компютри и един от лидерите на световния пазар, като не крие амбициите си да измести от първото място другия компютърен гигант HP, който заема първо място по продажби в света. Acer, в последно време, започна да произвежда иновативни и издръжливи лаптопи, с усъвършенствана технология на доста ниски цени. А това със сигурност гарантира на компанията още по-голяма популярност сред потребителите и тяхното доверие.

Основана в Тайван, Acer е международна компания, която се занимава с производство на компютърни системи, настолни компютри и лаптопи, устройства за съхранение, периферни устройства и т.н. Освен това, поддържа електронни бизнес услуги за правителството на Тайван и тайванските бизнес потребители. В допълнение към основната си дейност, компанията притежава и най-голямата франчайзинг компютърна верига за търговия на дребно в Тайпе, Тайван.

Компанията е основана през 1976 година от Стан Ши и съпругата му Каролин Йе, заедно с група от пет други специалисти. В началото е била известна под името Multitech, което е заменено едва през 1987 година със съвременното наименование  на фирмата.

Acer стартира бизнеса си с малък бюджет от 25 хил. долара и 11 служители. Първоначално Acer е играел ролята на консултант за използването на микропроцесорните технологии и дистрибутор на широка гама от електронни части. Но в същото време, лично започва да се заема с разработването на компютър.

Един от първите самостоятелни продукти, които компанията пуска на пазара е Micro-Professor, чиято стойност е била 100 долара и бързо набира скорост, като продажбите му значително нарастват. Acer започва да печели добре и да се разраства бавно, но сигурно.

За да покачи продажбите на своите продукти, от Acer разчитат най-вече на специфични маркетингови стратегии, които да привлекат погледите към тях. В резултат на успешните рекламни  кампании, Acer започнаха да имат видимо присъствие на световния пазар. Те категорично се наложиха в Австралия, Индия, Европа, Близкия Изток и т.н.

След 1987 година, когато се променя името на компанията, започва нов етап в нейното развитие и превръщането й във водеща марка в глобален  мащаб. Новото име и лого са символи на тази драстична промяна. С това се отбелязват и началото на усилията на фирмата към създаването на силна търговска марка. През този втори етап от своето израстване, Acer се разширява както стратегически, така и географски. По онова време се превръща в 8 – та компютърна сила в света.

През 1995 година с пускането в продажба на Acer Aspire – лаптоп с красив дизайн и нови функции, компанията достига своя най-висок връх. През 1996 година на пазара се появява Nuovo Notebook PC, който е с вградена уникална система за управление на захранването – Heuristic Power Management. На следващата година Acer  закупува отдела на Texas Instruments за разработка на лаптопи.

Основната движеща сила на компанията се превръща максимата да се създават най-новите и най-достъпни технологии в полза на потребителите от цял свят. Няколко години по-късно от фирмата заявяват, че ще се фокусират изцяло върху производството на компютри със свои компоненти.

Компанията продължава да расте с бързи и скоростни темпове. През 2003 година излиза новото поколение Empowering технология, която се състои от хардуер, софтуер и приложения, за да бъде тази технология максимално полезна на потребителите.

С навършването на своята 30 – годишнина през 2006 година, компанията празнува и още няколко бележити момента – тогава заема 3 –то място сред най-големите производители на лаптопи в света и 4 – то сред тези на стационарни компютри.

След пенсионирането на Стан Ши,  Acer продължава да провежда различни маркетингови кампании, но този път те са под формата на масови реклами и партньорства с имена като Ferrari, FC Intel, FC Barcelona, Fiat Yamaha Moto GP и други. Своето присъствие на американския пазар, налагат след закупуването на Gateway, а през 2008 закупуват над 75% от акциите на Packard Bell.

 

Acer и до сега продължават да произвеждат конкурентноспособни и най-вече качествени преносими компютри, които  осигуряват надеждност и удобство на потребителите и изцяло задоволяват техните нужди откъм производителност и функционалност.

Историята на корпорацията Acer е невероятна – започнала от малка фирма, тя успява да нарасне и да се превърне в един от най-големите производители на компютри и други електронни устройства и най-вероятно, ще придобият още по-голямо присъствие и в бъдеще. Всичко това е историята за силата на човешката воля и как мечтите могат да се превърнат в реалност, стига да вярваш достатъчно в тях и да ги следваш неотлъчно.

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...