Вълнуващата история на компанията Sony

sony-history

Най-голямата медийна корпорация в света Sony Corporation е един от водещите производители на конзоли за видео игри, видео комуникация, информационни технологии и електроника. Нейната история е вълнуваща и интересна, а създателите й вдъхновяват със своя пример хиляди хора по света. Инженерът Масаро Ибука и физикът Акио Морита тръгват със скромните 190 хил. японски йени и наемат 20 служители през 1946 година, за да достигнат няколко десетилетия по-късно невиждани върхове и да надминат и най-смелите си мечти. Искате ли да научите повече за Sony? Тогава четете редовете по-надолу!

Какво означава думата „Sony“

Думата Sony произлиза от съчетанието на латинската дума „sonus“ – звук и термина „sonny boy“, който се заражда в САЩ през 50-те години на 20 век – с този жаргон са наричани младите хора в Япония, които били по-свободолюбиви и с по-съвременен начин на мислене. Така Sony става символ на новаторското, модерното, иновативното мислене и креативно творчество.

Началото

Първоначално, основаната през 1946 година компания е специализирала в ремонтирането на радио-приемници и производството на малко количество волтметри. В същото време обаче, Масаро Ибука и Акио Морита мечтаят да навлязат в проектирането и производството на електроника.

Може би на някои от вас ще им бъде странно, че първият опит на Sony да се наложи на технологичния пазар е чрез автоматична готварска печка за ориз. Успехът на това начинание е минимален, но затова пък, това е първият от дългата поредица, вдъхновяващи опити в иновациите, които продължават и до днес.

Масаро и Акио винаги са мислили в световен план. Никога не са си поставяли рамки, където да разпространят бизнеса си. Те отдавна осъзнават необходимостта от изграждането на глобална марка, която да преминава културните и езикови граници и бариери, за да задоволява изцяло нуждите на хората, независимо от тяхната вяра, цвят на косата и нрави.

Първият си голям успех компанията, носеща до 1958 година името Tokyo Tsushin Kogyo K.K. (или Tokyo Telecommunications Engineering Corporation), постига през 1954 година, когато е пуснат на пазара транзистора, модел TR-55. Не след дълго се появява и първият джобен радио–транзистор.

Известността на Sony продължава да нараства все повече и така през 1968 година отваря свой клон в Лондон – Sony United Kingdom, а малко след това се създава и Sony Corporation of America.

Част от изобретенията на фирмата са първият цветен телевизор тип Trinitron през 1968, цветната видеокасета, през 1975 година се появява първият преносим музикален плеър в света (с други думи уокмен). През 1983 година излиза 3.5-инчовата дискета, през 1983 година първата компютърна система MSX, първият цифров видеокасетофон и т.н. до наши дни.

Уокмените са едни от продуктите на корпорацията, които бележат най-голям успех. За период от близо 30 години в цял свят са продадени над 220 милиона бройки. Те са изключително модерни джаджи през 80-те и 90-те години на 20 век (както днес са смартфоните и таблетите) и почти всеки млад човек задължително е разполагал с уокмен.

Лаптопите на Сони

Истинско удоволствие е да притежаваш лаптоп, произведен от Sony. Те са красиви, стилни, тънки и леки, а освен това са достатъчно бързи и надеждни, за да ги използвате в офиса или у дома. Серията лаптопи Vaio е едно от най-печелившите попадения на компанията. Тези компактни преносими устройства, обединяват в себе си производителност, стил и забавление. Лаптопите Vaio са удобни за носене и се характеризират с издръжливост и отличен набор от възможности за свързаност. С тази машина можете да сърфирате из мрежата, слушате музика, играете игри и т.н.

Лаптопите на Sony са особено обичани от хората, които търсят красив дизайн и бърза производителност в едно. Те имат отлични технически данни и параметри и се продават в различни серии: VGN-CR, VGN-NR, VGN-TZ, VGN-AR, VGN-UX, VPC-S, VPC-Z, VPC-F и т.н. Sony се наложиха в компютърната индустрия с класа и стил, които трудно могат да бъдат надминати.

Всеки нов модел на компанията има нещо иновативно и новаторско в себе си, което впечатлява потребителите и предизвиква истинска сензация на световния пазар.

Надеждността им се гарантира от  множеството преминати сложни и трудни тестове, извършени от самата компания, които свидетелстват, че ноутбуците Vaio работят без проблеми в реална работна среда.

Sony е една от компаниите, която диктува технологичните тенденции в световен мащаб. Множество други производители на електроника следват стъпките и иновативните решения на фирмата и се опитват да й подражават. От 20 човека персонал в самото начало, през десетилетията работниците в компанията се увеличават драстично и в наши дни достигат над 180 хил.души по целия свят.

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...