Може ли да бъде опасен Facebook?

the-dangerous-facebook

Facebook е най-известната социална мрежа в целия свят, която ежедневно привлича все повече и повече нови потребители. Facebook е любимо място за общуване и споделяне с близки и приятели, създаване на групи и разпространяване на конкретни събития, рекламиране на търговската дейност или услугите, които предлага дадена фирма, създаване на фирмени страници и т.н.
Facebook е новата мания на 21 век (дори можем да го наречен феномен) и се радва на изключително голям интерес и посещаемост от страна на масовите потребители. Facebook има доста голямо отражение в личния, социалния и обществения живот. Той е част от ежедневието ни и до известна степен сме зависими от неговото влияние.

Съществуват потребители, които толкова са обсебени от социалната мрежа, че прекарват часове наред там, като се изолират от реалния живот и все по-малко излизат навън и се виждат с приятели и роднини. Предпочитат да общуват с тях чрез онлайн съобщения, писане на коментари и постване на мнения на стената.  Има моменти обаче, когато потребителите прекалено се увличат и прекаляват, а това води  до много комични и абсурдни ситуации, а дори понякога и до такива с лош край.

Някога идвало ли ви е наум какви последствия може да има, ако публикувате в социалната мрежа нещо неприлично, неморално или изкажете заплаха срещу някого? Тук ще ви изброим няколко истории на хора, които са били арестувани, заради свои постове в социалната мрежа.

  1. Група тийнейджъри на възраст между 13 и 14 години от Флорида са били арестувани в училището им, тъй като отправяли заплахи срещу свой съученик в социалната мрежа.
  2. В град Карсън, щата Невада шест момичета (между 12 и 13 години) са арестувани през януари 2011 година, заради поставянето на заплашителни коментари на стената на Facebook събитието “Attack A Teacher Day.”
  3. През април 2011 година две момичета от предградията на Сиатъл се оказват за кратко в затвора, понеже са нарушили закона, когато  качили  неправомерно снимки и коментари на страницата в социалната мрежа на 12–годишна съученичка.
  4. През юни 2011 година млада жена от Филаделфия е арестувана, тъй като публикува във Фейсбук съобщение, в което заявява, че търси някой срещу заплащане, който да убие бащата на детето й. Timothy Bynum приема офертата на жената, искайки повече информация за него. Не след дълго и двамата се озовават в затвора.
  5. През април 2011 година полицията в Хюстън задържа четирима заподозрени в банков обир. Полицията заявява, че подозрителни Facebook статуси са им помогнали да разкрият крадците, като в грабежа са  замесени и двама банкови служители. Те пишели в своите профили „Вземи $$$“ и „Изчистете зъбите ми със стотарки“.
  6. Миналата година 27–годишен мъж от Пенсилвания е арестуван по подозрения, че има връзка с 14–годишно момиче в социалката и че си е писал с нея неприлични съобщения.
  7. Бившият кандидат за американския конгрес Черил Алън е бил задържан и обвинен през януари 2011 година, заради своя агресивна публикация в профила.
  8. 19–годишна майка от Флорида е имала проблеми със закона, след като публикува снимка на своето бебе, където се вижа, че детето е със запалена цигара в устата.
  9. През май, тийнейджър е вкаран зад решетките, след като разпространил провокативен списък на 50 момичета от неговата гимназия в социалната мрежа. Този списък описва момичета с неприлични и пренебрежителни прякори и дава оценка на външния им вид.
  10. 21-годишният Ерик Джеймс Уилсън от Флорида е обвинен в системно домашно насилие и лошо държание, като основното доказателство срещу него е смяната на семейния му статус от „женен“ на „необвързан“.

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...