Как да защитим по-добре лаптопа си?

protecting-our-laptop

Тук ще ви представим няколко страхотни и практични идеи как да защитите по-добре своята информация, която съхранявате на лаптопа или таблета, ако попадане в неподходящи ръце или се злоупотреби с нея.

Ако станете жертва на кражба, тези съвети ще ви бъдат от изключителна полза. Те няма да ви върнат откраднатото устройство, но поне ще сте спокойни, че никой няма да ви се бърка из личната информация.

Превантивна защита

Използвайте парола: Първата стъпка в осигуряването на качествена защита на лаптопа ви е да му поставите парола. Естествено,  старайте се паролата да бъде по-сложна, а не 0000 или 1234. В допълнение, винаги заключвайте дисплеят на устройството, за да държите любопитните очи по-далече от него и да не надничат постоянно в това, което правите. Ако операционна система е Windows, задръжте бутона с логото на Windows и натиснете клавиша L – тази комбинация ще ви отключи дисплея.

 

Следете лаптопа си

Ако съхранявате в лаптопа си изключително ценна и важна информация, може да се замислите да инвестирате пари в проследяващ софтуер, който да инсталирате на лаптопа си. Тази услуга ви дава възможност да следите в реално време къде се намира компютърът и можете да го заключите, така че никой да няма достъп до данните. Освен това от разстояние имате шанса да изтриете целия твърд диск, както и да изпълнявате други задачи.

Заключвайте лаптопа си

Физическото заключване на лаптопа  ще помогне за предотвратяване възможността някой да вземе лаптопа, ако се намирате в офиса или в кафене. Повечето от преносимите компютри се продават с Kensington Security Slot, който представлява малка дупка, където се поставя специален катинар. Компанията Targus Kensington продават разнообразни продукти за заключване, a Targus дори има аларма, която се активира, когато някой реши да вдигне лаптопа.

По-превантивна защита

Обозначете устройството си. Понякога, колкото и рядко да се случва това, е възможно да изгубим по някакъв начин лаптопа си или да го забравим някъде. За такива случаи можете да използвате услуги като BoomerangIt или StuffBak, с които поставяте кодиран надпис на устройството. Надписът насърчава всеки, който намери лаптопа да отиде до уеб сайта на BoomerangIt или StuffBak, за да докладва за намерения компютър. Можете също така да определите и парична награда върху надписа, което със сигурност ще подобри шансовете ви лаптопът да бъде върнат.

 Какво да направите, за да защитите данните си, ако изгубите устройството ?

Най-важното е да не се паникьосвате, за да сте в състояние да реагирате по-бързо.

Сменете всичките си пароли: Това е първото нещо, което трябва да направите. Започнете от вашия имейл – веднъж някой влезе ли в пощата ви много лесно може да се докопа до паролите ви за други сайтове. Направете паролата си по-трудна и дълга.

В случай, че използвате онлайн банкиране или пазарувате онлайн, веднага сменете и там паролите, тъй като недоброжелателите бързо биха могли да си осигурят достъп до финансовата ви информация. Проверете банковите си акаунти, а при нужда блокирайте някои от сметките си, за да не могат да се теглят пари от там.

Съобщете в полицията за изчезналото устройство: След като сте сменили паролите си, съобщете в полицията за липсващата машина. Задължително споменете, ако лаптопът има някакви отличителни белези, надписи или гравюри, за да може по-лесно да бъде открит. Не е лоша идея да алармирате и заложните къщи, въпреки че тази стъпка е възможно да отнеме доста време.

Проследяване на устройството: Ако имате инсталиран проследяващ софтуер на джаджата си, активирайте го, за да разбере локацията й. Повечето проследяващи продукти се активират, като се влезе в официалния им сайт, а лаптопът се проследява чрез притурка в контролния панел. Освен това за вашата по-голяма сигурност, имате шанса да изтриете цялата информация от компютъра си.

Надяваме се да сме ви били полезни с нашите съвети и идеи. Никога не се знае какво може да ви се случи, затова бъдете подготвени за всякакви ситуации, за да можете винаги да реагирате възможно най-бързо и адекватно. Това ще ви спести множество излишни проблеми и главоболия.

 

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...