Ще бъдат ли изместени хартиените книги от електронните четци?

ebook-vs-book

Въпросът при електронните книги е не дали те ще засенчат печатните, а кога. Краткият отговор е „не все още“, но популярността на дигиталните книги нараства с бурни темпове, едновременно с покачването на интереса към електронните четци. Тези устройства са едни от най-новаторските и модерни джаджи, които в последните години започнаха да се произвеждат масово, за да задоволяват нарастналите потребности на съвременния човек.

Едни от най-купуваните четци за книги са притежание на Amazon, които привличат с атрактивен дизайн и ниски цени. Първият масов електронен четец за книги бе създаден, именно от компанията, и излезе през 2007 година с оригиналното име Kindle и се разпродаде за по-малко от 6 часа. Напоследък се носят и слухове, свързани с външния вид на новият електронен четец на компанията, който ще излезе на пазара през 2012. Amazon, който притежава около 70% от пазара на електронни книги, остана в светлината на прожекторите със своите нови устройства като Fire таблет и 2 нови модела Kindle, които бяха представени през септември.

През май от компанията Amazon заявиха, че техните дигитални книги са се купували много повече от обикновените. Мнението на компанията малко по-късно излезе с шокиращо заглавие, че хартиените книги са на път да изчезнат. Тази информация за часове обиколи цялото Интернет пространство и предизвика голям шум.

В целия свят електронните книги представляват само 6.4 % от общите приходи от книгите, публикувани за широката публика миналата година, съгласно правилата на Асоциацията на американските издатели, където членове са най-големите издателски къщи в САЩ.

Но с времето това се промени. Асоциацията публикува доклад за първите пет месеца на 2011 година, който ясно показва, че дигиталните книги стават все по-предпочитани и търсени, и продажбите им са се увеличили с близо една пета от продажбите реализирани до този период.

Тази тенденция ще се ускори, тъй като читателите купуват електронни четци, таблети и смартфони, където могат да четат любимите си книги и списания. Анализаторите са заключили, че средната цена на която се продават четците е около 100 долара. В същото време Amazon привлича вниманието със своите Fire таблети, заради приликата им с iPad, като цената им е около 200 долара. Компанията предлага и своите нови модели Kindle за 79 и 99 долара. На други места се предлагат за близо 130 долара.

Разочарованието на потребителите идва от ценообразуването на електронните книги. Amazon има голям брой книги, при които Kindle версията е много по-скъпа, отколкото печатният им вариант. Цените би трябвало да се променят, след като конкурентите Apple и Google предоставят свои собствени електронни книги, които работят на техния софтуер.

Когато електроните четци станат по-популярни, потребителите ще търсят алтернативни и евтини начини да запълват устройствата си със съдържание. Вече около 67% от библиотеките в света  предлагат достъп до някои електронни книги, според доклад, издаден от Американската библиотечна асоциация през юни. Местните медии отразяват тази тенденция в октомврийски брой на Boston Globe, където в статията се казва, че наемането на тези книги се покачва много бързо, въпреки че печатните книги все още са доста по-известни и по-използвани.

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...