Windows и Mac заедно на един компютър?! Ето как – първа част

mac-i-windows-part1

Mac–овете и PС–тата може да работят по различен начин, но в същото време са напълно способни да функционират заедно. Научете се как удобно да се разпрострете отвъд пропастта между двете операционни системи с няколко практични съвета, които ще ви дадем малко по-надолу.

Microsoft и Apple винаги са били конкуренти, макар че и двете компании са много добри и имат милиони почитатели в целия свят. Apple постоянно печели все повече и повече фенове, но пък Microsoft имат верни потребители години наред, които за нищо на света не биха заменили тази операционна система и са научили всичките й тънкости.

Предвид ситуацията е почти неестествено да се смята, че някой  може да притежава в едно Windows и Mac. В интерес на истината това е напълно възможно – и не се притеснявайте, компютъра ви ще функционира повече от перфектно.

Да имате и двете операционни системи на устройството си може да отнеме повече време. Файлове, софтуер, както и въпросите свързани с хардуерната съвместимост не са толкова трудни за преодоляване, както преди 10 години например, но все пак съществуват. За щастие, има начини да се справим с тези пречки.

 

Разрешаване на проблема с файловата съвместимост  

Софтуерът, който ползват операционните системи е напълно различен, затова и файловете съхранени на Mac, обикновено, не могат да се отворят от Windows и обратно, без някаква форма на преобразуване.

Днес този проблем е до голяма степен улеснен. Въпреки това двете платформи продължават да използват различни файлови системи – Windows разчита на NTFS, докато OS X използва HFS Plus.

Това не оказва влияние върху действителната файлова съвместимост. Един Word документ написан на Mac използвайки HFS Plus,  може да бъде отворен с NTFS файлова система на Windows PC. Проблемът е методът за трансфер на файловете. Mac може да чете файловете на NTFS диск, но не може да записва на този диск, докато Windows не може нито да разчита, нито да записва на HFS Plus дискове. Ако обикновено се използват физически носители за прехвърляне на файлове, това може да предизвика неудобства.

Какво е решението в такъв случай? FAT 32! Тази файлова система, която бе използвана от Windows в ерата на Windows 95/98,  работи перфектно с Windows и Mac OS X. Твърдите дискове форматирани с FAT 32 ще бъдат съвместими и с двете платформи. Проблемът е решен, нали?

Но остава въпросът със софтуера..

Софтуерът е още едно препятствиe пред съвместимостта между операционните системи. Основните задачи на производителността сега са много по-лесни за изпълнение, ако притежавате и двете платформи, защото ще имате набор от познати и съвместими програми, с които разполагат и двете системи. Но все пак е напълно вярно, че ще трябва да закупите версии на операционните системи индивидуално, което може да се отрази зле на вашите финанси.

Едно забележително изключение е Steam for Mac. Тази гейминг платформа осигурява на геймърите копие на видео играта и за двете – Windows и Mac, когато си поръчват дадено заглавие на видео игра.

Синхронизиране на файловете между двете системи

Синхронизиращият софтуер често поддържа само едната  платформа, но..

Изненадващо, едно от най-лесните решения идва именно от Microsoft. Компанията предлага програма наречена Windows Live Mesh, която може да се използва за синхронизиране на файлове между системите и тази програма има PC и Mac версия. Това приложение наистина работи доста добре и е напълно безплатно, без значение колко данни ще синхронизирате.

Браузъри за навигация

Изборът на основни браузъри, които са на разположение и за двете операционни системи е почти идентичен. И двете имат достъп до Chrome, Firefox и  Safari. Единствената опция, която липсва при OS X е Internet Explorer.

Safari, Chrome и  Firefox са един и същи, както за Windows, така и за OS X. Ако сте ползвали някой от тези браузъри на едната операционна система, той ще бъде веднага разпознат и от другата.

Споделяне на мрежата

Ако включите споделянето на файлове на всяка Windows машина с XP, би трябвало автоматично да се открива от Mac OS X и  да се показва като устройство във Finder. Ако не го виждате, проверете настройките за споделяне в панела System Preferences. Може да сте блокирали тази функция.

Windows също може да открие Mac OS X системи, въпреки че в някои случаи не става автоматично. Отворете секцията за споделяне на System Preferences, отивате на „Споделя на файлове“ (File Sharing) и натискате „Опции“ („Options”). Уверете се, че сте отбелязали “Share files and folders using SMB” и че тази отметка се появява до индивидуалния OS X акаунт, с който искате да споделяте. След това можете да получите достъп до споделените файлове на тези акаунти, като отидете до прозореца „Network“, отворите своя Mac и въведете потребителското име и парола.

 

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...