Време ли е да сменим стария си лаптоп?

 

vreme-da-smenim-laptop

Кога е най-подходящото време да замените стария си лаптоп с нов? Дали имате нужда да си закупите нов преносим компютър? На тези и още други въпроси, които ви вълнуват, ще намерите отговор в статията по-надолу.
Наистина ли имате нужда от нов лаптоп?

Първо, преценете дали наистина ви е необходим нов лаптоп, защото това си е един голям разход. Ако сегашното ви устройство работи добре и все още има много живот в него, с ъпгрейд на операционната система и някои елементи в него, и актуализиране на софтуера, ще работи повече от перфектно.

Разбира се, трудно е да се устои на онзи звяр в магазина, с лъскавия капак и голяма мощност, но помислете си – след няколко месеца или година-две ще излязат далеч по-добри и усъвършенствани устройства и тогава, когато наистина имате спешна нужда да си смените лаптопа, ще си закупите без да се колебаете подобна машина.

Не правете прибързани решения, защото не си заслужава да захвърляте нещо, което ще ви бъде от полза още дълго време. Ако сегашния ви компютър работи правилно, задвижва всички приложения без проблем, не ви забива, то тогава няма причина да го подменяте.

Правилният момент да си закупите нова система е, когато забележите, че нуждите ви са се променили и лаптопа ви не може да отговоря повече на тях. Може би  преди време сте си купили тежък лаптоп с голям дисплей, защото не сте пътували често, но сега сте намерили нова работа или сте на позиция, която изисква от вас да сте постоянно в движение. Тогава теглото и ниската продължителност на живота са главната причина да не се чувствате доволни от  устройството си.

Естествено, ако лаптопът ви очевидно не функционира правилно и гаранцията му е изтекла, а ремонтът ще ви излезе прескъпо, по-добре е в такъв случай да започнете да разглеждате за нов ноутбук.

 

Време е за покупка

Има няколко основни неща, на които да обърнете внимание преди да предприемате решаващата стъпка и окончателно да се спрете на модел. В зависимост от вашите нужди, преценете как искате да изглежда на външен вид, каква да е продължителността на живота, теглото, размери, производителност (CPU, графика, RAM, твърд диск), опции за паметта и т.н.

Ако се налага да пътувате по-често ви трябва нещо компактно, леко и с дълъг живот на батерията. Ако сте верен почитател на видео игрите ви е необходим лаптоп с най-добрите технически характеристики, мощност и голям дисплей. За бизнеса се нуждаете от устройство, което да ви осигури максимална защита на информацията при кражба, да е с елегантен и изчистен дизайн и добра издръжливост на батерията. Ако пък ще го използвате за обичайни занимания, като сърфиране в Интернет, общуване с приятели, създаване и редактиране на текстови файлове и т.н., един обикновен ноутбук е най-подходящото решение за вас. На пазара има огромно разнообразие от машини, проектирани за масовия потребител.

Когато тръгвате да избирате ново устройство, не търсете нещо, което в момента е модерно, а машина, която ще ви бъде от полза и изцяло ще отговаря за нуждите ви. Освен да ви харесва на външен вид, трябва и да сте сигурни, че това е най-добрата покупка за вас.

Ако погледа ви се е спрял на Apple, в това няма нищо лошо. Това са едни наистина страхотни устройства, но се продават на доста висока цена. Apple се стреми да актуализира своята линия лаптопи два пъти в годината – през пролетта и есента. Така че, ако решите да си купите Mac, гледайте да не е  точно преди да излезе новия модел на компанията, за да можете да се възползвате от последната им версия.

От друга страна лаптопите, базирани на Windows, се продават на пазара в разнообразие от цвят, големина, размери, характеристики, мощност и т.н. Различните производители постоянно изкарват нови и по-усъвършенствани модели, които могат да задоволят и най-изисканите вкусове. Ако в момента не можете да си харесате нищо, не изпадайте в паника – перфектният лаптоп ще се появи много скоро!

 

Не пренебрегвайте предишното поколение

Дори, когато постоянно нови модели се появят на пазара си заслужава да се обърне внимание и на „по-старите“ с няколко месеца лаптопи. Те често се продават с отстъпка, за да могат търговците и производителите да се отърват от излишъка, който имат. Може да не са толкова лъскави и бляскави като устройството, което се е появило преди седмица, но след 2-3 месеца и то ще бъде изместено от по-нов и скъп модел.

 

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...