Хората, които промениха Интернет – втора част

хората, които промениха Интернет - 2

Светът стана тясно свързан след появата на Интернет. Самото уеб пространство замени практиката от ежедневното четене на вестник и промени начина, по който общуваме и комуникираме. Повечето от нас общуват чрез имейли, вместо с обикновени писма, пращани по пощата. Днес, гледаме по-често телевизия или филми в Интернет, отколкото пред телевизора. Пазаруването на различни продукти и плащането на сметки също вече е изключително лесно, благодарение на мрежата.

Интернет ни позволява да възобновим стари приятелствата или да открием нови чрез социалните мрежи. Имаме реалната възможност да срещнем хора от нашето детство, които някога са били важна част от живота ни, но по някаква причина пътищата ни са се разделили. Или пък просто да сме в контакт с  най-близките си хора.

Тук ще ви запознаем с хората, които са изиграли, определяща роля в развитието на Интернет. Освен, че превърнаха Интернет в нещо велико, те направиха революция в начина, по който живеем днес.

Питър Тиел – основоположникът на Paypal

Питър Тиел е създателят на PayPal – онлайн система, която позволява на хората да изпращат пари помежду си от и до всяка една точка на света. Трябва само да си направите акаунт в сайта и да имате кредитна/дебитна карта, която също да сте регистрирали. След като сумата бъде преведена в профила ви, можете да я трансферирате до банковата си карта, която сте посочили за тази цел.

Питър Тиел полага началото на PayPal през 2000 г., но няколко години по-късно продава компанията на eBay за сумата от 1.5 млрд. долара.

 Джими Уейлс – създателят на Wikipedia

Джими Уейлс основава най-голямата онлайн енциклопедия в света, като статиите лесно могат да бъдат редактирани от всеки, който има достъп до сайта. Сайтът се прави от хората за хората, за да им бъде полезен.

Уикипедия е организация с нестопанска цел, а в сайтът има над 17 млн. статии, като техният брой непрестанно расте, както и потокът от потребители. Ако в сайтът имаше реклами, досега Уейлс нямаше да може да преброи богатството си.

Уикипедия  се появява през 2001 г. и в момента е най-популярното място в мрежата, където всеки си прави справка или търси информация.

Стюарт Бътърфийлд  и Кристина Фейк – създателите на Flickr

Сайтът за споделяне на снимки е станала част от онлайн живота на милиони хора. Стюарт Бътърфийлд, заедно със съпругата си Кристина Фейк поставят началото на Flickr, но през 2005 г. Yahoo закупува социалната мрежа.

Никлас Зенстрьом – създателят на Skype

Никлас Зенстрьом е съосновател на най-бързо растящата тенденция в историята на комуникациите, наречена Скайп. Той предлага на потребителите безплатен софтуер за провеждане на висококачествени обаждания, използвайки компютъра си. Skype може да се инсталира на  Linux, MAC & PC, таблети и мобилните устройства.

 Брам Коен – създателят на Bit Torrent

Ако Napster започна първото поколение на файлово споделя, то Брам Коен промени изцяло облика на файловото споделяне чрез разработването на BitTorrent, който мигновено си печели редица верни почитатели. BitTorrent използва златното правило – колкото по-бързо качвате, толкова по-бързо ви е позволено да теглите.

BitTorrent разбива файловете на  много малки порции и веднага след като даден потребител има едно от парчетата, той буквално започва да го споделя с останалите потребители и последните могат да го теглят от него.

Рейд Хофман – социалната мрежа LinkedIn

Рейд Хофман, бивш изпълнителен вицепрезидент в PayPal, създава LinkedIn като професионална социална мрежа, позволявайки на регистрираните потребители да поддържат списък с координатите на хора, които познават и искат да имат с тях бизнес отношения. Членовете могат да търсят работни места, професионални биографии и да намират нови служители.

Мат Муленвег – основателят на WordPress

Ако някога сте се чудили кой е създателят на най-масово използваната блогова система в света, това е Мат Муленвег. Някои от най-популярните сайтове в Интернет са базирани на WordPress – Techcrunch, Huffingtonpost, Mashable и др.

Чад Хърлей, Стийв Чен и Джюед Карим – създателите на Youtube.

Преди създаването на най-популярният видео сайт в света Чад Хърлей, Стийв Чен и Джюед Карим са работили в PayPal. YouTube излъчва на ден над 100 млн. кратки видео клипове на най-разнообразна тематика.

При основаването на сайта, работата е била разделена според способностите на всеки от създателите му. Чад Хърлей съставил интерфейса  и логото. Стив Чен и Джюед Карим си поделят техническите задължения.

По-късно Чад става СЕО, а Стив – главен технически директор. През 2006 г. Google закупува  YouTube за 1.65 милиарда долара.

Джулиан Асанж – създателят на WikiLeaks

Джулиан Асанц основава уебсайт, посветен на публикуването на класифицирани документи, откраднати от цял свят. Той проектира усъвършенстван софтуер за Wikileaks, скриващ самоличността на хората, които споделят секретните документи. Софтуерът напълно изтрива тяхната идентичност преди разпространението на файловете до сървърите в целия свят. Като резултат, никой не може да разбере от кого или кога е подадена информацията.

Марк Зукенберг – Facebook

Марк създава Фейсбук, за да помогне на студентите в университети да поддържат връзка с приятелите. Те могат да показват снимки, видео клипове, да чатят  с приятели, да се присъединяват към групи и т.н. – все неща, които днес са обичайни за социалната мрежа. Смята се, че в сайтът има регистрирани над 500 млн. потребители по целия свят. Днес, Facebook е два пъти по-голям от социалната мрежа MySpace на Рупърт Мърдок.

 Джак Дорси – Twitter

Джак Дорси поставя началото на Twitter, за да даде възможност на приятелите и семейството си  да знаят какво прави по всяко време. Социалната мрежа  позволява на потребителите да изкажат своите мисли в 140 знака или дори по-малко и да пращат съобщение на хората, които следват чрез Retweeting. Никой не е мислил, че потребителите ще следват непознати, че известните личности ще използват сайта, за да споделят с феновете си какви са плановете им. Или пък, че различните фирми и компании ще  известяват за отстъпки и нови продукти чрез Twitter.

 

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...