Хората, които промениха Интернет – първа част

 

хората, които промениха Интернет - 1Светът стана тясно свързан след появата на Интернет. Самото уеб пространство замени практиката от ежедневното четене на вестник и промени начина, по който общуваме и комуникираме. Повечето от нас общуват чрез имейли, вместо с обикновени писма, пращани по пощата. Днес, гледаме по-често телевизия или филми в Интернет, отколкото пред телевизора. Пазаруването на различни продукти и плащането на сметки също вече е изключително лесно, благодарение на мрежата.

Интернет ни позволява да възобновим стари приятелствата или да открием нови чрез социалните мрежи. Имаме реалната възможност да срещнем хора от нашето детство, които някога са били важна част от живота ни, но по някаква причина пътищата ни са се разделили. Или пък просто да сме в контакт с  най-близките си хора.

Тук ще ви запознаем с хората, които са изиграли, определяща роля в развитието на Интернет. Освен, че превърнаха Интернет в нещо велико, те направиха революция в начина, по който живеем днес.

Винт Сърф и Боб Кан – създателите на Интернет

Винт Сърф и Боб Кан създават TCP/IP набор от комуникационни протоколи – език, използван от компютрите да комуникират  помежду си в мрежа. Именно, благодарение на този протокол, съвременната глобална мрежа Интернет работи. Заради големия им принос в развитието на Интернет, те получават редица почетни награди и отличия.

Тим Бърнърс – Лий – създателят на www

World Wide Web съществува благодарение на Тим Бърнърс. Той разработва първия уеб сървър и намира начин да постави линкове  сред различните парчета информация в онлайн пространството. Днес, той поддържа стандартите за www и продължава да работи като директор на World Wide Web Consortium (W3C).

Рей Томлинсън – създателят на електронната поща

Програмистът Рей Томлинсън направи възможен начинът за размяна на съобщения между компютрите в различните части на света, преминавайки за секунди огромните океани, морета и планини.  Той превърна символа “@” в единен формат на имейл адресите.

 Майкъл Харт – създателят на електронната книга

Американският писател Майкъл Харт създава през 1971 година първата електронна книга, а по-късно основава Проекта Гутенберг , който се приема за първата електронна библиотека в света. Библиотеката включва богата колекция от четива (36 хил. документа), повечето от които са със свободни авторски права.

Гари Туерк – първият спам  

Спаменето е стара маркетингова техника. През 1978 г. Гари Тиерк разпраща 600 имейл съобщения до всички клиентите в мрежата на АРПАНЕТ, в които рекламирал новата Т-серия VAX системи. Това, което направил той без дори да подозира е, че е изпратил първият спам в света.

Скот Фахлман – създателят на дигиталната усмивка

Преди около 30 години, професорът Скот Фахлман, работещ в университета Карнеж Мелон, създава първата дигитална усмивка – емотикона : ) . Днес, това е един от най-широко използваните емотикони в онлайн пространството.

Марк Андрийсен – човекът, който разработва Netscape Navigator

Марк Андрийсен направи революция в Интернет със създаването на интернет браузъра. Той разработва първият уеб браузър, наречен Mosaic, който по-късно става известен като Netscape Navigator. Марк е също така съосновател и председател на Ning и инвеститор в Digg, Plazes и Twitter.

Ярко Ойкаринен – създателят на Internet Relay Chat (IRC)

Той създава първия онлайн чат, където общуването става в реално време. Това е т.н. IRC, който се появява през 1991 г. Когато Ирак напада Кувейт същата година и радио и телевизионните сигнали се изгубват, благодарение на чат канала се разпространява актуална информация за  последвалите събития.

Робърт Морис – първият вирусен червей

Концепцията за компютърния червей е уникална в сравнение със стандартното хакерство. Вместо хакерът да прониква сам в дадена система, той изпраща малка програма, която да свърши това.

Следвайки тази идея Робърт Морис създава Morris Worm. Morris Worm е първият компютърен червей, който е пуснат в Интернет. Вирусът плъзва в уеб пространството в края на 80–те години на 20 век и причинява загуби за стотици хиляди долари.

Уорд Кънингам – първият Wiki

Американският програмист Уорд Кънингам разработва първия Wiki сайт. Там хората си сътрудничат, като заедно създават и редактират онлайн страници и добавят нова и полезна информация в тях.

Сабир Бхатиа – основателят на Hotmail

Сабир Бхатиа основава Hotmail, като самото име на електронната поща се състои от главните букви на HTML – езикът, на който се  пише основата на уеб страниците. Бхатиа става известен, когато продава безплатната имейл услуга на Microsoft за 400 млн. долара. Той получава наградата „Предприемач на годината“ през 1998 г. и е посочен от „Таймс“ за един от най-влиятелните хора в бизнеса през 2002 г.

Лари Пейдж и Сергей Брин – създателите на компанията Google

Тези два души сигурно са ви много добре познати – създателите на най-мощната онлайн търсачка. Тяхната компания бързо се разраства, като достига съвременните си гигантски размери и разширява гамата от услуги и приложения, които предлага за безплатно ползване. Пейдж и Брин започват със собствени средства, но скоро сайтът им възвръща вложените инвестиции многократно.

Бил Гейтс – създателят на Microsoft

Още едно много добре познато име – това на Бил Гейтс, човекът поставил началото на корпорацията Microsoft. Първоначално Гейтс основава фирма, наречена “Micro-Soft”, като името е комбинация от „микрокомпютърен софтуер“. По-късно разработва нов потребителски графичен интерфейс за дискова операционна система. Той нарича този нов стил Windows.

Стив Джобс – съосновател на компанията Apple

Новаторската идея на Стив Джобс за персонален компютър го накара да направи небивал обрат в индустрията на компютърния хардуер и софтуер. Историята на Apple и Стив Джобс включва  решителност, творчески гений, преследване на иновациите със страст и ясно поставена цел.

Дейвид Фило и Джери Янг – основателите на Yahoo

Двамата поставят началото на Yahoo като на игра, а с времето се превръща  в универсална и световно разпознаваема марка, която е променила начина, по който комуникираме, информираме се и купуваме неща. Името Yahoo!  идва от “Yet Another Hierarchical Officious Oraclе“.

 

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...