Какво представляват торентите?

От маниаци до напълно начинаещи използват торенти, когато искат да изтеглят файлове от Интернет. Всички онлайн потребители ежедневно имат досег с различни торент файлове, но малцина са тези, които всъщност знаят какво се крие зад това понятие.
 За да разберете каква е основната идея, заложена в торента и как точно работи той, трябва да сте запознати със следните термини:

BitTorrent:  BitTorrent е система за споделяне на файлове. Това е мястото, където се пази оригиналният източник на сваляне. В BitTorrent мрежата, файлът се тегли и качва по едно и също време от различни потребители и така връзката се ползва максимално ефикасно. Тази форма на споделяне на файлове е позната като P2P (peer-to-peer). За разлика от другите методи на сваляне, BitTorrent увеличава скоростта на обмен на информация чрез събиране на парчета от файла, който желаете и сваля тези парчета от други хора, които вече ги имат на компютъра си. Този процес прави тегленето на големи файлове (като филми и  тв шоуто) много по-бързо, отколкото с други протоколи.

Торенти: Адресът и списъкът с тракери на файлове, които могат да се свалят чрез BitTorrent системата се съхраняват в малък файл, познат като торент. Торентът може да бъде обозначен като пряк път до пътеката за сваляне, както имаме пряк път до някоя папка или файл на десктопа . Размерът на торента може да варира от няколко байта до няколко килобайта.

Торент клиент: Информацията, която се съдържа в торента може да бъде достъпна и свалена от софтуер, известен като торент клиент. Този клиент работи с  peer to peer мрежите. Софтуерът пази следата на тракерите, сийдърите, лийчърите и пиърите, свързани със системата, докато свалят или качват информация, или пък и двете. В този процес на сваляне IP-то на вашата система е видимо в мрежата, от която теглите. Същото важи и когато качвате файл в тази мрежа.

Някои от популярните торент клиенти са Azureus, BitComet, BitLord, uTorrent, SymTorrent (за мобилни платформи) и XBT.

Тракер: Мястото, където се съхранява файлът се нарича тракер. Неговата задача е да наблюдава и обработва данни, като например кой потребител е свалил даден торент, какъв е размерът на каченото и свалено съдържание, в момента дали потребителят е активен в системата, пресмята колко сийдъри и лейчъри има всеки файл и т.н.

Пиъри: Това са броят компютърни системи, свързани помежду си да свалят конкретен файл. Ако вие теглите даден файл, вие също сте пиър.

Сийдъри: Когато свалянията са приключили и все още потребителят продължава да  качва в мрежата завършения файл, който има на компютъра си, процесът се нарича сийдване. Ако настроите торент клиента ви да сийдва файла след като вече имате пълно копие от него, той ще осъществи връзка с тракера и ще започне да сийдва, за да позволи на останалите потребители също да го свалят на своя компютър. Колкото повече сийдъри има един торент, толкова по-бързо се тегли. Броят на сийдърите може да се види на сайтът, предоставящ този торент.

Лийчъри: Когато потребител свали даден файл и после ограничи качването на файла, той се счита за пиявица (leech). Този конкретен потребител е известен като лийчър. Колкото повече лийчъри има даден торент, толкова ще бъде по-ниска скоростта на сваляне.

А ето и накратко в какво се състои целия процес на сваляне на даден торент:

Нека кажем, че A, B, C и D имат нужда да свалят файла X (100MB). Файлът X се хоства на сървър. Това, което прави торента е да разбие файла на малки парчета, например на по 25MB. Сега клиент А сваля първото парче – 25MB. B сваля 25-50MB, а C и D теглят същия размер като В. Когато всички тези клиенти, наречени пиъри, свалят файла, те качват същата информация, за да помогнат на други пиъри да имат завършен файл на компютъра си.

 

Екипът на Ardes.bg Ви благодари за отделеното време.

Loading Facebook Comments ...