Как компанията Nokia повлия в развитието на мобилните телефони?

Nokia и развитието на мобилните телефониВ не толкова далечното минало, Nokia дълго време бе лидер сред мобилните телефони и диктуваше тенденцията. В онези времена, още  преди появата на Android и iPhone, Nokia бяха най-добрите и най-предпочитаната марка мобилни устройства. Nokia блестяха с нови иновации и страхотни функции, преди на пазара да се наложи Samsung и множеството други известни днес модели.

Тук ще ви изброим няколко факта, които по неоспорим начин доказват, че  компанията Nokia изигра голяма роля за превръщането на телефоните в това, което са днес.

Nokia 1011

Nokia 1011

Това не е един от най-големите хитове на компанията, но 1011 си е спечел почетно място в историята на мобилните телефони. Неговата слава не е заради начина, по който изглежда или функциите, които притежава. Той бе представен за първи път на 10 ноември 1992 г., а в момента щеше да е изключително евтин телефон, ако се продаваше все още в магазините. Той притежава монохронен дисплей, който показва едва два реда текст, никелова батерия, издържаща 90 минути време на разговори и няма други екстри,  освен провеждане на обаждания и изпращане на текстови съобщения.

Тогава ще попитате какво му е толкова специално на този модел? Макар че, 1011 не е първият телефон в търговската мрежа (тази чест принадлежи на Dynatac 8000x), той е първият масово произвеждан GSM. GSM, което е съкратено от  Global System for Mobile Communications, остава най-широко разпространената технология за мобилен телефон.

В близко бъдеще 4G може би ще замести GSM, точно както GSM замести AMPS, но технологията направи възможен начина да се обаждаме от почти всяко точка на планетата. 1011 продължи да се продава в Европа, докато Nokia не го замести през 1994 г. с 2110.

Телефоните, които всеки притежаваше

Nokia 5110

Ако сте били собственик на телефон през последните 15 години, най-вероятно някога сте имали Nokia 5110. Той е голям, здрав и с възможност за смяна на панела. Моделът не предлага много от съвременните стандарти в мобилната индустрия, но въпреки всичко бе страхотен.

Други модели на компании, които постигнаха невероятен успех и се купуваха масово са 8210, 3120 и 3310. Всеки от тях продължи да се усъвършенства чрез добавянето на нови функции. Освен това бяха лесни за употреба, евтини и работеха надеждно.

Смелост да проектираш

Nokia 8110

Първоначалният дизайн на Nokia не е нещо впечатляващо, но това се случи доста отдавна, преди компанията да стане по-креативна в своите идеи и да залага повече на привлекателния дизайн. Преди около 20 години бе същински лукс да притежаваш клетъчен телефон и никой не обръщаше внимание на дизайна на телефона.

Нека вземем за пример 8110 – модел, който дебютира на пазара през 1998 г. и се превърна в пионер на телефоните с плъзгащите се капачета и участва в първата част на филма „Матрицата“. С времето се появиха и други такива модели, включително изцяло металният 8800 и оборудваният с камера 7650.

От друга страна, от компанията не се страхуват да експериментират и да минат отвъд границите. Nokia първи въведоха телефоните с QWERTY клавиатура, с кръгли и въртящи се бутони и т.н. Един от най-странните проекти са 7280 и 7380( т.н. „червило“ телефони), които бяха част от модната линия на компанията. Въпреки че изглеждат нелепо, те имаха доста добро качество на разговорите.

Работа и забавление

Nokia отрано притежаваше функции, без които днес не можем да живеем. 3310 имаше гласовата кутия, 7110 бе първият телефон с WAP браузър, 5510 въведе слушането на музика, 6310 ни донесе Bluetooth, а 7650 бе първата Nokia с камера. Разбира се, те се използваха предимно за разговори, но е факт, че мобилните устройства започнаха да правят много повече от това. Nokia значително повлия и за превръщането на клетъчните телефони в геймърски джаджи.

Спомняте ли си лесната, но вглъбяващата игра „Змия“? Въпреки че тази игра съществува от 1979 г., тя си спечели огромна аудитория, когато от компанията решиха да я направят стандартна функция в телефоните си. Тя се появи за първи път в устройствата им през 1997 г. заедно с 6110 и продължава да се развива и до днес в цветна игра с истински графики.

Трябва да отбележим, че сигналният  рингтон на Nokia помогна в популяризирането на идеята полифоничните мелодии да се използват като сигнал за повикване.

По-умните телефони

С партньорството на Symbian, Nokia бе един от първите производители, които използваха операционна система от трета страна, за да проектира някои мощни и добре изглеждащи смартфони със своите E и N-серии. Огромно постижение без никакво съмнение е Nokia N95. Дори и днес това е мултимедийна машина.

Какво следва?

Въпреки че ерата на iPhone не се нрави особено на Nokia, компанията продължава да има определящо място в мобилния свят. Продължава да бие голяма част от съперниците по брой на всички телефони, разпратени по света, а линията Lumia може да я направи истински смартфон играч.

Loading Facebook Comments ...