Кой браузър е подходящ за вас?

Кой браузър е подходящ за вас?Човек може наистина да се почувства доста объркан с всичките програми за сърфиране в Интернет, които са налични в момента – Chrome, Firefox, Internet Explorer, Opera и Safari. Те са бързи, съвместими с всички операционни системи и са богати на функции. Изборът коя програма ще ползвате се свежда основно до това, от коя сте най-доволни и кои характеристики са най-важни за вас.

Скорост

Chrome е един от най-новите уеб браузъри, но пък доста бързо се издигна до върха и си спечели огромен брой почитатели. Основната причина за това е високата скорост на сърфиране и теглене. Но Chrome може да се похвали с още няколко предимства. С Chrome Instant често ще виждате страницата, дори преди да сте приключили с въвеждането на адреса в лентата за браузване. Освен това е единственият браузър с Flash player и PDF четец.

Но Chrome не е наложил монопол върху уникалните функции или скоростта на браузърите. Internet Explorer донесе на избледняващия браузър  на компанията Microsoft необходимия тласък, благодарение на  подобрената  скорост, усъвършенстваната версия на JavaScript и графичното хардуерно ускорение.

В наши дни  Firefox и Chrome са снабдени със собствено графично ускорение, като със сигурност другите браузъри също ще последват скоро този пример. Но IE, все още предлага някои отличителни черти, повечето от които се дължат на близката интеграция с Windows 7. Закачените сайтове („Pinned sites”)  са  страхотно допълнение, тъй като позволяват на потребителите да имат един постоянен бутон за различни сайтове. Бутонът се намира  в лентата с инструменти на Windows и автоматично ви пренасочва към любимия сайт, без да се налага да отваряте IE.

Синхронизация

Въпреки че много браузъри предлагат синхронизиране на отметки, настройки и история, Firefoх предоставя най-страхотната възможност за тази цел, дори когато синхронизирането става с нейната Android мобилна версия. Firefox осигурява един от най-иновативните начини да организирате много раздели с опцията Panorama. Също така, има голям напредък в процеса на стартиране и използваната  на памет, които бяха повод за дългогодишни оплаквания от страна на  потребителите.

Може би, една от най-новаторските програми за сърфиране в Интернет е Opera. Opera въведе много от стандартните функции, които ние приемаме за даденост – вградено търсене и блокиране на изскачащи прозорци. Към страхотните характеристики на Opera се включва и Unite, който всъщност превръща уеб браузъра в уеб сървър, така че можете да хоствате там вашите снимки и видео. Наскоро норвежката компания, която създава и поддържа този браузър, е добавила живи икони към новия раздел Speed Dial, но не като тези в Windows 8.

Стил

Въпреки че Safari се свързва предимно с Mac OS, Apple има разработена версия и за Windows. Само Safari осигурява Reader View, който ви позволява да се фокусирате върху текста на дадена публикация. Apple добави функцията Reading List, съхраняваща сайтове, които бихте искали да посетите по-късно. Ще останете доволни и от присъствието на Cover Flow във вашата история на сърфиране и отметки.

Стандарти

Другите неща, които ще вземете под внимание при избора на браузър са поддръжка на HTML5 и Поверителност. Тези неща са приоритет за Chrome, включвайки Tracking Protection. Но не се притеснявайте да експерементирате с различните браузъри. Всички те могат да се свалят безплатно.

Браузъри

Google Chrome

Chrome Instant означава, че вашата уеб страница ще е готова за четене, преди да сте приключили с въвеждането на адреса. Бързината, лесният интерфейс и усъвършенстваната поддръжка на HTML5  напоследък впечатляват все повече и повече потребители. Новото хардуерно ускорение прави Chrome истински експерт във всяка задача.

Firefox

Firefox 4 връща Mozilla отново в играта. Екипът, който се грижи за усъвършенстването на браузъра е обърнал внимание на скоростта при стартиране на програмата, използваната памет и сигурността.

Internet Explorer

Последната версия на браузъра на Microsoft е по-бързa, подреденa и се спогажда много повече с HTML5  в сравнение с предшественика си. Освен това е снабденa с някои уникални възможности, като закачени сайтове и хардуерно ускорение.

Opera

Също, както гореспоменатите браузъри Opera е бърз, съвместим с  HTML5 и има изчистен и приятен интерфейс.

Safari 5

Safari е бърз, красив браузър, а Reader View и Reading List го правят дори по-примамлив. Поддръжката на HTML 5 също е от значение, но получавате това и при  другите браузъри. Safari има страхотен четец на RSS  и отлична функция за отметки.

Loading Facebook Comments ...