Firefox 13 отблизо

Firefox 13 отблизо

Малко са нещата, които останалите браузъри могат, а Firefox не. Той има много добра HTML5 поддръжка, страхотен набор от разширения и отлични възможности за персонализиране, както и уникален организатор на раздела „Панорама“.

Но  в продължение на няколко години в браузъра с отворен код на Mozilla липсваше нещо, което можеше да се намери във всеки друг браузър – нова табова страница. Firefox 13 най-накрая запълва тази праснота, не само с добавянето на икони за най-посещаваните сайтове на  новата табова страница, но включвайки и много повече опции за персонализиране на началната страница. С новата версия, също така  получавате по-добра скорост на сърфиране.

Инсталация

Когато започнете да инсталирате Firefox 13,  ще изгубите старата версия на компютъра си. Последната версия на браузъра е налична за  Mac (30MB), Linux (17MB), Windows 7, Vista и XP.  Можете да импортирате отметки от другите браузъри на устройството си. Firefox ви дава възможност лесно да изберете друг доставчик на търсене, различен от Google, но учудващо не толкова лесно, колкото е при Chrome. Mozilla предлага Firefox с вградена Bing версия на Microsoft.

Екипът на Mozilla работи усърдно от 2010 г. за въвеждането на ъпдейти и  Firefox 13 всъщност е пряко свидетелство за това. Първият  път, когато стартирате Firefox, ще видите прозореца  ‘’Изберете вашите добавки“ („Select Your Add-ons“). След като сте добавили първото разширение, браузърът повече няма да позволи инсталацията на приложение от трета страна, без ваше разрешение.

Интерфейс

Интерфейсът е на принципа „по-малкото е повече“. Това ще рече, че рамката на браузъра и менютата заемат по-малко място и има повече пространство за уеб страниците. Разделите на страницата са преместени над адресната лента и доста практично решение за спестяване на допълнително място е малкото меню,  под формата на оранжев Firefox бутон, който е разположен горе в ляво. Можете да активирате стандартните менюта в браузъра, натискайки клавиша Alt.

Едно от най-значителните подобрения в интерфейса на браузъра е новата страница с раздели, която показва миниатюри на последно посетените  и най-често преглеждани сайтове. Можете да персонализирате това, което се появява на миниатюрите, а интересното е че те се свиват и уголемяват, докато променяте размера на прозореца на браузъра.

Имате възможност да премахнете сайтове от миниатюрите, както и да ги пинвате. Но не можете да определите кои сайтове да се включват към миниатюрите. Те биват селектирани  според честота на посещенията ви.

От друга страна, ако не желаете да ви се показват миниатюри, бутонът в горният десен ъгъл ги изключва, връщайки се на обикновена бяла страница.

Докато браузърът на  Google предлага  само най-посещаваните сайтове, уеб приложения и последно затворени страници, големите икони на новата начална страница на Firefox ви дават достъп до отметки, история, настройки, добавки и сваляния. Ако сте правили някакви промени по началната си страница, можете да върнете стандартния й вид чрез написването about:home в адресната лента.

Mac версията на Firefox се интегрира добре с последната операционна система на Apple – Mac OS X Lion. Продуктът на Mozilla поддържа жестовете с пръсти и пощипването за предвижване между отделните приложения и страници на пълен екран. Бутонът “Home“ е отдясно на лентата за търсене, а  точно до него е бутонът с отметкитe. Бутонът с отметките се появява там само, когато не искате отметките да заемат допълнително  място в прозореца на браузъра.

Firefox e една от малкото програми за търсене, която все още държи адресната лента и тази за търсене отделени. Това не означава обаче, че не можете да търсите в адресната лента, известна още като „невероятната лента“.  Този инструмент, който ви дава предложения за сайтове от вашата история на сърфиране и любими сайтове, когато и да започнете да пишете, бе разработен от Firefox, а по-късно въведен и във всички останали браузъри. Другото интересно нещо е, че когато един от предложените сайтове е отворен в нов раздел, можете да кликнете на линка „Switch to tab“, като така предотвратявате отварянето на повече раздели, когато е ненужно.

Panorama и пиннати сайтове

Firefox 4 внесе нов, революционен начин за организиране на разделите. Нареченa Panorama, функцията е особено полезна за тези, които харесват да имат много отворени раздели. Просто кликате на иконата Mondrian в горния десен ъгъл на прозореца и ще видите правоъгълници, съдържащи миниатюри. Можете да плъзгате разделите между групите, да ги преоразмерявате и дори да дадете име на групата, за да бъдат по-добре организирани.

Когато кликнете върху една умалена страница, в която и да е група, тази страница ще се уголеми в прозореца на браузъра и ще виждате само разделите от съответната група.

Другата страхотна функция е пинването. Ако имате сайтове, до които винаги искате да имате бърз достъп, можете да ги закрепите от лявата страна на лентата. Разделите се показват плътно едно до друго, показвайки само иконата на сайта. Те  се зареждат автоматично, когато отворите браузъра. Но не можете да създавате кратък път до приложението на десктопа или лентата със задачи на Windows 7, както е възможно при IE9 и Chrome.

Синхронизация

Браузърът не само може да синхронизира настройките и отметките, но също така отворени раздели, регистрационни форми, пароли и добавки. Данните се криптират локално, така че никой няма да може да открадне паролите ви, докато са на своя  път към сървърите на Mozilla. Създава се парола, която трябва да въведете на другите компютри или мобилни устройства с Firefox, с който искате да синхронизирате.

Добавки (разширения)

Firefox отдавна е признат за множеството възможности за персонализации, които предлага чрез допълнителни разширения. Въпреки че Chrome и останалите браузъри също предлагат разнообразие на разширения, Firefox доставя най-задълбочената модификация.

Защита и сигурност

Браузърът отдавна предлага пакет от функции за сигурност, включително фишинг и малуер защита  и интеграция с антивирусен софтуер. Поддръжката на стандарти на Firefox позволява някои сайтове да бъдат още по-сигурни, благодарение на политиката за сигурност на съдържанието,  с които сайтовете са защитени от XSS атаки. Други стандарти като HSTS или HTTP Strict Transport Security дават възможност на уеб сайтовете да установят защитна връзка още преди да сте се логнали.

Firefox предотвратява инсталацията на разширения от трета страна, както споменахме по-горе, което е още един знак за подобрената защита, докато сърфирате в интернет.

Firefox е един от най-добрите и използвани браузъри в днешно време. С Firefox 13 е удоволствие да се работи, тъй като е бърз и наистина добър. Освен това, има красив и отзивчив интерфейс, съвместим с всички операционни системи и е богат на добавки.

Няма да сгрешите, ако изтеглите последната версия на браузъра и пробвате ефикасността му. Много бързо ще се уверите в неговите подобрени опции и възможности и ще се насладите на един съвсем нов и страхотен  начин на работа. Ще се убедите, че Firefox 13 е много по-добър от своите предшественици и бързо ще се превърне в любимия ви браузър.

Плюсове:

  • Бързо зареждане на JavaScript
  • Подобрено поддържане на стандартите HTML5, MathML и CSS.
  • Страхотна лента за организиране на отметките с Panorama
  • Много възможности за персонализация чрез разнообразие от разширения
  • Закачени сайтове за бърз достъп
  • Синхронизиране на табове, история, пароли
  • Графично хардуерно ускорение

Минуси:

  • Липса на защита на потребителите от проследяване, каквато има примерно при  IE9
  • Липсват вградени Flash и PDF четец
Loading Facebook Comments ...