Как да защитите кредитните си карти, докато пазарувате онлайн

Как да защитите кредитните си карти, докато пазарувате онлайн
Има един  важен въпрос, който много от вас ежедневно си задават, а именно как да използваме кредитните карти безопасно в интернет? Доста често разчитаме на кредитната си карта, за да платим даден продукт, който сме поръчали или просто искаме да извършим някакво плащане.

Сделката става бързо и лесно, спестява излишно време и нерви и получавате доставката на адреса си. С увеличение на потреблението на  кредитни карти онлайн, нарастват и броя хора, които се опитват да отмъкнат ценна информация от нас и да злоупотребят с данните ни. Със сигурност всеки би изпаднал в ужас, ако чуждо лице има достъп до кредитната му карта и най-лошото – да разполага с парите  му.

Как да поддържате данните си от кредитната карта защетени, докато я използвате онлайн? Следвайте съветите по-надолу и ще сведете до минимум вероятността някой да пробие сигурността ви.

Трансакциите, които се извършват онлайн с вашите карти са безопасни, но ако сте потребител, който редовно пазарува в интернет, то тогава трябва да предприемете по-сериозни мерки. Като за начало, ето какво можете да направите:

  • Купувайте стоки и продукти само от сигурни фирми. Ще е добре, ако знаете адреса , телефон и други данни, които биха потвърдили тяхното съществуване. Можете да прочетете и политиката им за сигурност и права за ползване.
  • Винаги давайте данните на вашата кредитна карта на утвърдени сайтове. Ще разберете дали можете да се доверите на даден сайт, ако ви се появи  символа за заключване или ключът за защита в долната част на браузъра.
  • По време на всяко сигурно преминаване на криптирани дани, ще видите http:// на url –а  в адресната лента да става https://, тоест се добавя  ‘s’, което означава, че се използва защитен протокол.
  • Обърнете внимание дали се използват знаци за сигурност като 128bit SSL криптиране и дали безопасността и неприкосновеността на личните данни е потвърдена от доставчици на услуги като Verisign или Trust.
  • След извършена транзакция, обикновено на екрана ще се покаже информация за транзакцията или пореден номер, номер на фактура  и т.н., със съобщение, че сделката е успешна. Разпечатайте документа и го запазете. Продавачите, обикновено, пращат имейл след успешна транзакция. Ако не получите такъв, можете да изисквате да ви пратят.
  • Винаги проверявайте и следете за отчетите ви на кредитната карта, за да потвърдите, че наистина сте направили дадени поръчки.
  • Не изпращайте информация за дебитната/кредитната си карта по имейл или да я използвате като доказателство за вашата самоличност.
  • Не разкривайте данни като номер на кредитната карта, CVC номер и дата на валидност на случайна, трета страна.
  •  Имайте отделна кредитна карта, която да използвате само за онлайн пазаруване. Това ще ви осигури допълнително спокойствие.

 

Защите своя компютър

Последното нещо, което трябва да направите е да пазарувате от компютър, който е натъпкан с вируси. Някои от тези зловредни програми са създадени специално, за да „колекционират“ именно информация от кредитните карти. Така че, ако пазарувате онлайн от компютър, за който не може да сте сигурни, че е защитен от вируси, поставяте данните за кредитната си карта в риск.

Най-добрият вариант е да инсталирате подходяща антивирусна програма и след това да сканирате устройството. Това ви дава допълнителна гаранция, че няма да останете измамени.

За тази цел може да използвате AVG Anti-Virus. Това е добър и известен софтуер, а освен това е напълно безплатен. Оставяйки на страна факта, че е страхотен инструмент за защита на лаптопа, има специална функция, която премахва злонамерените бисквитки за проследяване от вашия браузър и ви информира, ако даден сайт не е сигурен.

След като се инсталирали антивирусния софтуер и сте почистели компютъра си, следващата стъпка е да унищожите злонамерения рекламен и шпионски софтуер, който само чака да започнете да въвеждате 16–цифрения номер на картата си.

За да постигнете това, има множество допълнителни приложения, които да изтеглите и инсталирате. Като за начало използвайте Malwarebytes Anti-Malware и  Spyware Terminator.

 

Обезопасете вашия браузър

След като знаете, че компютърът ви е абсолютно чист, следващата стъпка към безопасността е да подсигурите браузъра си. Ако вече сте инсталирали  Spyware Terminator, то тогава вероятно сте разбрали за добавката Web Security Guard за Internet Explorer и Firefox, която се инсталира автоматично с антивирусния софтуер.

Когато пазарувате в даден сайт и искате да поръчате определен/и продукт/и, просто натискате бутона Web Security Guard в Crawler тулбара и ще бъдете уведомени дали въпросният сайт е сигурен или не.

Когато кликнете, за да видите информация за сайта, приложението осигурява пълен репорт за IP адреса и местоположението (град/държава).

Друга страхотна добавка за Firefox е NoScript. Приложението ви позволява да  блокирате задвижването на зловредните скриптове, когато посещавате нова страница, на която не сте сигурни дали можете да се доверите.

Друг подходящ инструмент е WOT. WOT (съкращение от “Web of Trust”) е наличен за FireFox, Internet Explorer и Chrome. Това може би е една от най-добрите добавки, които да използвате, за да защитите кредитната си карта.

 

Бъдете внимателни, докато пазарувате

След като почистихте компютъра си и обезопасихте браузъра си, какво друго бихте могли да направите?

От тук нататък всичко зависи от вас. Трябва да сте много внимателни и да не се доверявате толкова лесно. Бъдете винаги нащрек, защото не се знае какво може да ви сполети, когато най-малко очаквате!

 

Loading Facebook Comments ...