Mini PC – заслужава ли си да си вложим парите?

Mini PC - заслужава ли си да си вложим парите?Mini PC е съкращение от  “minimized personal computer”, но също така е известен още и като small form factor (SFF) PC.

Първият подобен компютър е произведен от Apple в началото на 2005 г. През същата  година мини десктопи, базирани на Intel и  Microsoft, дебютираха  на  AOpen Inc. Тъй като “mini PC” не може да бъде регистрирано като търговска марка, през 2007 г. компанията AOpen  преименува своите мини продукти на   “XC mini”

Мини компютрите се различават от традиционните настолни машини в това, че имат значително по-малки размери и нямат допълнително място за поставяне на дискове и карти. Те могат да са с или без  оптичен диск.

Някои хора предпочитат да свързват тези устройства към телевизор и да ги използват като система за домашен театър. Или пък искат да използват телевизора като десктоп, за да сърфират в Интернет.

Тук, накратко ще  разгледаме предимствата от използването на мини компютър, какви са неговите възможности и изобщо имаме ли нужда от подобно устройство, когато на пазара има толкова богат избор. Ще се опитаме да ви отговорим на въпроса дали си струва да си купувате подобна джаджа и ще можете ли да я използвате пълноценно.

Тези машини заемат много малко пространство в дома или офиса. Те са идеални за сърфиране в Интернет, изпращане на имейли, обработка на текстови документи, съставяне на графици. Освен това са и доста практични за ползване като система за домашно кино.  Те са чудесен избор, ако искате компютърна система, която да може да бъде оставена включена през цялото време.

Мини компютрите използват много малко количество енергия  в сравнение с обикновените настолни компютри. Ако сте загрижени за емисиите на въглероден двуокис, производителите твърдят, че с една такава машина те могат да бъдат намалени до 90%.

Компютрите от този вид се продават инсталирани с различни операционни системи. Изборът ви на операционна система зависи от това, за какво смятате да използвате машината. Последната версия на Microsoft Windows е по-полезна за изпълняване на ежедневни задачи.

Тези малки машини могат да бъдат закупени със или без оптичен диск. Ако си купите с диск, цената ще е значително по-висока. Устройствата в повечето случаи са оборудвани с wireless и USB 2.0 порт. Можете да изберете да си купите компютър без периферни устройства, което намалява цената. Или да си  вземете система, оборудвана с монитор, клавиатура и мишка.

Мини компютрите имат големи предимства в съпоставка с по-големия им брат – стандартните настолни машини. Те заемат по-малко място, стартират се доста по-бързо и пестят енергия. Могат да постигнат повечето от задачите на обикновения персонален компютър.

 

Apple Mac mini (Thunderbolt)

$799

Устройството е с изключително малки размери, но има супер бърз процесор, усъвършенствани графични карти, снабден е с технологията Thunderbolt и има множество възможности за свързване. Джаджата притежава 500 GB хард диск, но разбира се паметта може да бъде увеличена чрез допълнителна външна памет.

 

Acer Revo RL100-UR20P

$569.99

Acer Revo RL100-UR20P впечатлява със супер тънък дизайн и малки размери и е способен да  изцеди до последната капка Blu-ray плеъра. Снабден е с безжичен тракпад/клавиатура и множество други страхотни функции на доста прилична цена.

 

Acer Veriton L4610G-Ui5240W

$699

Компактният Acer Veriton L4610G-Ui5240W е способен да се справя с различни видове бизнес задачи и включва 32 и 64-битовите версии на Windows 7.

 

Shuttle X6100

$1,494

The Shuttle X6100 е изключителен четириядрен мини десктоп със светкавичен SSD. Това е  Small Form Factor (SFF) система за хората, които ги е грижа за бързината и са готови да похарчат доста пари  за нея.

 

Alienware X51

$1,899

Геймърският десктоп  Alienware X51 се закупува основно от почитателите на игровите конзоли, които искат малко повече мощ и по-зашеметяващо геймърско изживяване.

 

HP Pavilion Slimline s5-1060

$829.99

HP Pavilion Slimline s5-1060 е един от най-добрите избори, които можете да направите, ако си търсите мини компютри. Благодарение на Intel Core i5-2310  процесора, той има повече мощ и изключителна производителност. Освен това притежава 1 TB твърд диск, богата колекция от опции за забавления, в това число Blu-ray, TV тунер и аудио – система Beats Audio.

 

Polywell Poly ITX-Z6800

$999

Polywell Poly ITX-Z6800 е красиво устройство с елегантен дизайн и множество екстри, но има сложен хибриден диск, който причинява повече проблеми, отколкото да ги разрешава.

Loading Facebook Comments ...