Съвети за подобряване ергономичността при работа с лаптоп

SIS07HA-1024x853

Използвате ли правилно вашия компютър? Това е въпрос, който въпреки многобройните препоръки и съвети по темата все още масово се пренебрегва от много голяма част от потребителите. Днес, когато компютрите и компютърните устройства са по-разпространени от всякога, той е изключително актуален – особено що се отнася до лаптопите. С всяко следващо поколение те стават все по-компактни, тънки, леки и удобни, благодарение на което ни придружават навсякъде. Тези техни несъмнени предимства обаче могат да се окажат нож с две остриета – особено ако използвате интензивно лаптопа си по 7–8 и повече часа на ден. Заради скромните му размери, увлечени в напрегнатото ежедневие, всеки от нас е склонен да го отвори на произволно място и да започне работа. Това обаче крие редица опасности от възникване на сериозни трудови травми, свързани с натрупващото се във времето напрежение върху лактите и китките, гърба, врата, а често и очите.
За щастие, ако спазвате няколко прости правила при работа с вашия лаптоп, ще си спестите подобни неприятни преживявания.


СЕДНЕТЕ УДОБНО

 

Ergonomics Photos_Yes
Този съвет може да изглежда очевиден, но е най-често пренебрегван от работещите с лаптоп. Ако не разполагате със специално проектирано работно място, т.е. удобен, офис стол и подходящо бюро, много често, без да усетите дори, напрягате сериозно гърба си, работейки дълги часове с вашия лаптоп, докато сте заели неудобна поза.

 

Ergonomics Photos_No - Neck
Много хора например използват лаптопа си седнали на ръба на домашно кресло, докато компютърът е поставен на коленете им. С лека корекция това импровизирано работно място може да се превърне в ергономично. Първо осигурете подходяща опора за гърба си. Ако не можете да се отпуснете назад в креслото, поставете възглавница между облегалката и гърба си, за да го поддържате изправен. Поставете нещо твърдо под лаптопа – ако нямате друго подръка, и достатъчно голяма книга с твърди корици върши работа. Крайната цел е да осигурите ъгъл от 90 градуса между вертикалната позиция на тялото си (гръбначния стълб) и ръцете си. Така ще намалите напрежението в лактите, докато използвате клавиатурата и тъчпада на вашия лаптоп.

 

ergonomic
Друга честа импровизация е използването на обикновена кухненска или холна маса вместо работно бюро. В такива случаи най-честият проблем, с който ще се сблъскате, е, че екранът на лаптопа ще е на ниво, по-ниско от това на очите ви. Взирайки се в надолу в него, увеличавате не само напрежението в гърба, но и във врата си, а отделно натоварвате излишно и зрението си.

 


Изключително просто решение в такива случаи е да повдигнете лаптопа – например поставете го върху няколко книги така, че дисплеят му да се изравни с нивото на очите ви. Облегнете се удобно назад в стола, на който седите, така че гърбът ви да бъде изправен, а ъгълът, заключен между него и лактите ви, да е 90 градуса, за да намалите максимално напрежението върху него, ръцете и китките.
НАМАЛЕТЕ ОТБЛЯСЪЦИТЕ

 

use-laptop-ergonomically-to-prevent-pain-and-problems
Един от факторите, които в най-голяма степен влияят върху натоварването на очите при продължителна работа с компютър, са така наречените паразитни отблясъци, отразявани от екрана му. Става дума за светлината от външни източници, която попада върху дисплея, част от която неминуемо се отразява от повърхността му. Когато се взирате продължително време в него, непрекъснатите усилия на очите да филтрират тези отражения ги натоварва допълнително, а ако дисплеят на вашия лаптоп е с гланцово покритие, проблемът става още по-сериозен.

 

maxresdefault
За това при работа с вашия лаптоп е добре да си осигурите подходящо осветление – уверете се, че пряката слънчева или изкуствена светлина не попада директно върху дисплея. Ако няма как да избегнете този ефект, опитайте да смекчите светлината – ако тя идва от прозореца, например с помощта на тънко, прозрачно перде или дифузер, ако става дума за изкуствено осветление. Ако работата ви специално не го налага, избягвайте дисплеи с гланцово покритие. Те осигуряват по-ярки, живи и наситени цветове, но и отразяват по-голяма част от попадналата върху тях светлина.
ИЗПОЛЗВАЙТЕ ПОДХОДЯЩА ПЕРИФЕРИЯ

 

964859lppdjsbhc6f3c88jlc9852rj34
През последните няколко години производителите на лаптопи се стремят да подобряват клавиатурите и другите вградени входни устройства (тъчпад, пойнт стик) на моделите си. Сами разбирате, че няма как да се постигне кой знае колко революционен ефект в това отношение без цялостна ревизия на форм фактора „преносим компютър“ – такъв, какъвто го познаваме.
В крайна сметка традиционните входни устройства са удобни, но до определена степен. За да си осигурите максимален комфорт на работа – особено при по-продължително използване, нашият съвет е винаги когато ви е възможно, да разчитате на външна мишка и клавиатура.

 

LaptopErgonomics
Днес на пазара се предлагат десетки различни модели, много от които са изключително компактни и удобни. Най-добрата опция са безжичните устройства от този вид, които се свързват лесно, а много производители предлагат вариант и клавиатурата, и мишката да използват един и същи, супер компактен безжичен USB адаптер.
Така тези две полезни периферни устройства винаги ще са ви подръка и няма да заемат особено много място в чантата или раницата за лаптопа ви.
За сметка на това те ще ви гарантират значително по-голям комфорт и гъвкавост на използване в сравнение с вградената клавиатура и тъчпад.

Loading Facebook Comments ...