Съвети за надеждно архивиране на важна информация

backup-capstone-hero

Честото и надеждно архивиране на критичната информация от вашето РС е един от онези изключително полезни, но масово пренебрегвани съвети, които специалистите по компютърна сигурност непрекъснато повтарят. За съжаление много малко от потребителите се вслушват в тази препоръка – поне докато не стане прекалено късно и не се стигне до загуба на ценни файлове, които просто не подлежат на възстановяване. Причините за подобен неприятен катаклизъм могат да са най-разнообразни: като се започне от тривиални неща от типа на токови удари и физическа повреда от изпускане или удар на устройството до изключително „модерните“ напоследък рансъмуеър атаки.
Днес, в това кратко ръководство ще ви напомним накратко защо е важно да архивирате редовно поне част от най-критичните файлове от вашия компютър и как можете да го направите бързо и лесно.


ЗАЩО?

 

Troubled man with smoking laptop computer
Този въпрос изглежда малко излишен, но въпреки това ето кратък отговор: колкото и надеждно да изглежда вашето РС, то в никакъв случай не е стопроцентово защитено срещу случайни повреди. Това в особено голяма степен важи за така популярните напоследък мобилни устройствалаптопи и хибриди от най-ново поколение. За разлика от стационарните компютри те по-често могат да претърпят неприятен инцидент – да бъдат изпуснати, намокрени, ударени случайно. Много от бизнес лаптопите от висок и най-висок клас разполагат с допълнителни защити срещу подобни инциденти, но съответно и цените им са доста по-високи от тези на моделите от масов клас.
Дори и да оставим настрана рисковете от чисто физическо повреждане на критичната ви информация, тя може да стане обект на злонамерен достъп. Особено сериозен напоследък е проблемът с така нареченият рансъмуеър (от английски ransom – „откуп“)   – нова „порода“ вируси, които не повреждат файловете ви, а ги криптират със сложен алгоритъм. След това създателя на вируса ви уведомява, че за да получите достъп до информацията си трябва да заплатите определена сума (откуп). В случай че разполагате с надежден архив обаче, той ще остане с празни ръце, тъй като ще можете лесно и бързо да възстановите всичко заключено от него.
ПРАВИЛОТО НА ТРИТЕ

 

data-backup
Специалистите по компютърна сигурност препоръчват да спазвате така нареченото тройно правило за архивиране на информация. Иначе казано по всяко време да разполагате с оригиналните файлове, тяхно резервно копие и копие на копието т.е. негов архив.
До неотдавна единственият вариант за запис на резервни копия беше свързан със записа им върху външен носител – оптичен или класически твърд диск. От известно време насам вече има и алтернатива, която според много специалисти е по-надеждна от класическите методи. Става дума за съхранение на файлове в облака т.е. посредством услуги като Google Drive, iDrive, OneDrive и подобните им. Причината разбира се, че външният физически носител все пак подлежи на повреда (или кражба), докато информацията записана онлайн няма как да изчезне освен в случай на масиран, интернет срив, какъвто е много малко вероятен.
Най-оптималният вариант за архивиране разбира се включва комбинация от тези два метода – поне едно локално, физическо копие от информацията и онлайн архив в облака.
КАКВО ДА АРХИВИРАМЕ?

 

33caa32
Накратко – информация, която не подлежи лесно на възстановяване. Говорим на първо място за работни файлове, електронни таблици и бизнес презентации – особено такива, които съдържат критична информация от типа на лични данни за вас, вашата компания и нейните клиенти, номера на банкови сметки и карти. Второ – различни артистични творби, скици, рисунки, модели, фотографии, музикални композиции. Всичко останало – като например филми, музика, игри можете спокойно да подминете – днес шансовете да сте се сдобили с тях от някоя услуга за дигитална дистрибуция е много голям и винаги можете да ги свалите отново, като просто се логнете с потребителският си акаунт.
ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

 

9621aeab-7540-41af-8d78-3493a75e520b.jpg._CB324978024_
Напоследък цените на обем информация непрекъснато намаляват. Всъщност едва ли някога гигабайт пространство е било толкова евтино така, че дори външен диск с капацитет от 2 и повече терабайта едва ли ще ви разори. Съветът ни е да се спрете на модел поддържащ USB 3.0, а още по-добре новият USB Type-C стандарт, тъй като той ще ви осигури най-висока скорост на трансфер. Така ще спестите ценно време при архивиране на файловете си. В случай, че сте особено загрижени за сигурността на данните си можете да закупите дори два идентични, външни диска и да ги инсталирате в NAS (Network-attached storage)специално, мрежово устройство, което позволява създаване на две архивни копия едновременно.

 

410jagi3hgL
Опция е и запис върху оптичен носител – все още доста лаптопи се предлагат с вградено, DVD записващо устройство. Това е евтина, но бавна и тромава опция за архивиране, тъй като не позволява ежедневно опресняване на вече създаден масив от резервни копия.
За самия процес на архивиране можете да заложите на вграденият в Windows инструмент (File History), но ако искате малко повече прецизност и гъвкавост, вероятно ще ви е нужен допълнителен софтуер – програми като Acronis Backup & Recovery, Easeus Todo Backup или Genie Timeline Backup.
Една от най-полезните функции, които предлагат те позволява не само селектирано архивиране на определени папки и файлове, но и пълна автоматизация на процеса – например в края на всеки работен ден, преди изключване на компютъра програмата поема нещата в свои ръце и създава резервни копия на всичко върху което сте се трудили.

 

crashplan-5184884
За съжаление вградените в Windows инструменти, както и повечето популярни онлайн услуги за съхранение като OneDrive и Google Drive не предлагат подобна функционалност. За сметка на това ще ги откриете при техни конкуренти, като CrashPlan например – комплексна услуга, позволяваща не само автоматизиран и селектиран бекъп, но и едновременно резервиране върху локално устройство и онлайн (в облака). Разбира се подобни решения са платени – за разлика от OneDrive и Google Drive, които предлагат определен обем пространство безплатно.

Loading Facebook Comments ...