Как и колко често да почистваме лаптопа си?

Как и колко често да почистваме лаптопа си?

Хигиеничният и естетичен външен вид на преносимия компютър не е единствената причина, поради която е повече от препоръчително да го почистваме. Натрупването на прах в някои области може значително да понижи производителността на машината. А в някои случи това води и до увреждане на компоненти.

Преди да отговорим „как да почистваме“ сами лаптопа си, може би трябва да се запитаме: кога се налага да го правим? Няма еднозначен отговор. Ако по екрана на компютъра и между бутоните на клавиатурата се е насъбрала много прах, можете да сте сигурни, че устройството вече се нуждае от профилактично чистене.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Ами колко често?[/panel-header]
[panel-content]
Това също зависи от обстоятелствата. Те могат да бъдат: колко прашно е у дома ни и в офиса, в хотела, в колата, в парка… и изобщо на всички места, където използваме лаптопа си. Понякога може да е необходимо почистване само веднъж седмично или даже един път в месеца, ако не използваме машината всеки ден. Но не е изключено при извънредни обстоятелства чистенето да е ежедневно.
[/panel-content]
[/panel]

Предварителни насоки

Почистването на лаптопа не е сложно. Може да се прави от мъже, жени и даже подрастващи. Но все пак е необходимо да се съобразяваме с две условия, за да гарантираме както собственото си здраве, така и това на устройството.

Първото изискване е:

[panel style=“panel-danger“]
[panel-header]
Изключвайте захранването от контакта
[/panel-header]
[panel-content]
Никога не почиствайте преносим компютър,1 докато работи. Ако е свързан с електрическата мрежа, непременно извадете щепсела от контакта. Препоръчително е да отстраните и батерията, освен ако не е вградена. Колкото и добре да са изолирани устройствата, предпазливостта никога не е излишна.
[/panel-content]
[/panel]

А второто:

[panel style=“panel-danger“]
[panel-header]
Използвайте само подходящи материали
[/panel-header]
[panel-content]
За да не надраскате корпуса или екрана на лаптопа, винаги използвайте само средства за почистване, които са подходящи за електроника. Това са препарати с ниско или никакво съдържание на алкохол, микрофибърни кърпи, флакони с компресиран въздух и др. Ако не сте сигурни, че подръчните ви средства са подходящи, можете да си купите специален комплект. Цената му е достъпна и може да се използва многократно.
[/panel-content]
[/panel]

Забърсване на екрана

Комплектите за почистване на лаптопи включват необходимата кърпа.2 Тя е подходяща както за матовите дисплеи, така и за тези с гланцово (лъскаво) покритие. Особеното при нея е, че не отделя едри или фини влакна, които само допълнително биха замърсили екрана.

В комплектите обикновено е включен течен препарат. Най-често той е базиран на бързо изпаряващ се и безобиден изопропилов спирт.3 Използвайте само такъв за навлажняване на кърпата или по-достъпната алтернатива дистилирана вода.

Как и колко често да почистваме лаптопа си?

Използването на ръкавици от каучоков латекс, известни още като хирургични, предпазва ръцете и лаптопа ви от неприятното и потенциално вредно статично електричество. Също така няма да оставяте нежелани отпечатъци по дисплей и корпуса, като елиминирате и нежеланото изсъхване на кожата при допир с прах и химически препарати.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
От какво да пазим дисплея
[/panel-header]
[panel-content]
Най-голямата опасност за екрана на лаптопа при почистване е надраскването. То е непоправимо, а подмяната на LCD дисплея излиза скъпо. Никога не забърсвайте екрана с ръка, хартия (важи и за най-нежните салфетки), носни кърпи или пешкир. Дори когато използвате подходящи кърпички, не упражнявайте прекомерен натиск, а премахвайте упоритите петна с повече от почистващия и овлажняващ препарат, като го разнасяте със съвсем леки въртеливи движения. Използването на неподходящи течности — чешмяна вода, минерална вода, слюнка, почистващ препарат за керамика, метал, дърво и др. — може да увреди целия панел или горния му слой/филтър.
[/panel-content]
[/panel]

Грижа за корпуса и клавиатурата

Почистването на корпуса е най-лесно в сравнение с останалите елементи. Можете да използвате същите кърпички и препарати, които използвате за дисплея. Важи както за металните, така и за пластмасовите лаптопи.

Трябва да внимавате:

1) да не попадне течност в някой от портовете или отворите към вътрешността на машината;

2) да не упражнявате натиск при забърсването, при който прашинките биха надраскали корпуса.

Премахването на прах и налепи от клавиатурата може би е най-неприятната част от почистването на лаптопа. Това не се дължи на сложност, а на досадата от ограничения достъп до тясното пространство между бутоните. За щастие, повечето комплекти за почистване включват и специална четчица.

Ако не разполагате с такъв комплект, можете да използвате някоя от четчиците за почистване на машинки за подстригване, тримери, епилатори и други подобни. Те са подходящи за премахването на прах и от портовете на машината.

Как и колко често да почистваме лаптопа си?

В случай че клавиатурата е прекалено замърсена, можете да вадите най-„клеясалите“ бутони, за да ги измиете в съд с хладка вода. Не е желателно да ги миете на мивка, за да не ги изпуснете и изгубите в канализацията.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Опасности от ваденето на бутони
[/panel-header]
[panel-content]
Изваждайте бутоните само ако е крайно наложително и сте сигурни, че ще се справите, без да нараните бутоните и конекторите им. За начало пробвайте само с един, преди да вадите всички останали. При изваждането може да си помогнете с отвертка или дори с нож — просто трябва да внимавате да не навредите на себе си и клавиатурата.

Не е желателно да използвате прахосмукачка за събиране на мръсотията около бутоните. Това върши работа, но прахосмукачката може да засмуче някой от бутоните и после ще се наложи да го търсите в торбичката/контейнера със смет.
[/panel-content]
[/panel]

Когато вентилаторът вие

Ако лаптопът е мръсен отвън, вероятно е замърсен и отвътре. Попадането на повечето от допустимото количество прах във вътрешността на преносимия компютър може да се диагностицира по звука. Когато чувате натрапчиво и даже дразнещо перките на вентилатора, не само при натоварване на машината, значи е време да бъдат почистени. А целта не е само да направите лаптопа си отново тих.

Щом по перките на вентилатора има много насъбрала се прах, тя затруднява оптималното охлаждане на процесора. Това намалява общата производителност на компютъра. Освен това в целия корпус се повишава температурата, заради което сериозно могат да пострадат някои компоненти, най-уязвимият от които е твърдият диск.

Страничните (вентилационни) отвори на лаптопа са магнит за прах. По правило се дава съвет тези отвори да бъдат продухвани чрез спрей с компресиран въздух. Проблемът е, че това по-скоро би вкарало прашинките вътре, вместо да ги извади. Спокойно можете да чистите прахта от това място с четчица, а дори и с подходящ накрайник на прахосмукачката.

Как и колко често да почистваме лаптопа си?

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Под долния капак
[/panel-header]
[panel-content]
Ако не е забранено от условията за гаранционно обслужване, можете периодично да отваряте лаптопа и да оглеждате вътрешността му за замърсяване. Премахването на прах от перките на вентилаторите отново се извършва с малка четчица и/или с най-обикновени клечки за уши с памучни връхчета (вижте снимката горе).

Не оставяйте падналите прашинки върху процесора или други от компонентите, а ги отстранете чрез продухване. За продухването е добре да използвате флакон с въздух под налягане, защото при духането с уста може да се отдели слюнка, а попадането на течности във вътрешността на лаптопа е опасно. Не забравяйте, че всяка неправомерна манипулация на техниката може да доведе до отпадането на гаранцията.
[/panel-content]
[/panel]

След като сте почистили лаптопа си отвън и отвътре, непременно изчакайте, докато се уверите, че е съвършено сух. И чак тогава можете да го включите в електрическата мрежа, да сложите батерията и да го ползвате „като чисто нов“.

[rule style=“rule-double-thick-thin“ ]

  1. Това, че устройството не трябва да е свързано с електрическата мрежа, докато бъде почиствано, важи и за всяка друга потребителска електроника. []
  2. Бихте могли да използвате и кърпичка за диоптрични очила. []
  3. Английският термин за изопропилов спирт е isopropyl alcohol, в случай че не можете да си набавите специален спрей за LCD дисплей, а решите да потърсите заместващ препарат. []
Loading Facebook Comments ...