Защо е разумно да заложите на легален софтуер

Никога не е излишно да си припомним, че хардуерът е безполезен без софтуер, като в пълна сила важи и обратното. Затова, след като в няколко поредни статии акцентирахме върху ъпгрейда или пълното обновяване на компютрите в офиса, настъпи момента да разгледаме как стоят нещата с програмите.

Главното в това отношение е операционната система. Като цяло бизнесът се доверява на Windows, а последната версия — 10 — периодично се обновява. Все повече от съвременният хардуер поддържа само нея.

Ако използвате нелицензирано копие, то може да бъде засечено при следващ ъпдейт. Тогава в най-добрия случай ще трябва да изгубите време за премахване или заобикаляне на защитите. Но в случай че информация за незаконните ви практики достигне до Business Software Alliance (BSA), рискувате глоби, възлизащи по $150,000 за всяко едно от неправомерно инсталираните софтуерни решения.

Казано накратко, ако работите в малкия или средния бизнес,

такива глоби ще съсипят фирмата ви,

но също така ще ви вкарат в дългове. Разбира се, целта на тази статия не е да всява икономически ужас (въпреки че и той е съществен фактор при взимането на такова отговорно решение), а да акцентира предимно върху положителното. То е, че лицензираният софтуер не е просто рекет от страна на разработчиците, срещу който не получавате нищо, а всъщност носи редица безспорни преимущества, сред които:

1. По-добра защита

Вградените програми на Windows срещу вируси, троянски коне и други зловредни приложения непрекъснато се усъвършенстват. До голяма степен обезсмислят или не правят задължителни софтуерните пакети на други автори.

Независимо дали ще заложите на вградените и/или допълнително инсталирани решения, ще се наложи редовно да сваляте актуализации срещу най-новите заплахи. И в двата случая софтуерът трябва да е лицензиран.

2. По-висока надеждност

Някои нерегистрирани копия на програмите ненадейно могат да престанат да работят. Ако това се случи точно по времето, когато са ви най-необходими, губите време и пари за отстраняване на възникналия проблем.

Други пиратски програми обаче не ви лишават от възможността да работите с тях, а защитата им е „невидима“ — те се справят със задачите при понижена производителност и умишлено вкарват грешки или дефекти. Това също е много важен аргумент в полза на лицензирания софтуер.

3. Гарантирана поддръжка

В началото стана дума за регулярните ъпдейти на новия Windows 10. Те със сигурност ще продължат години напред. Най-сигурната поддръжка на тази ОС ще бъде единствено и само за легалните версии.

Също толкова съществен фактор да обмислите преминаване към лицензирани версии — ако вече не сте го направили — е, че и партньорите на Microsoft поддържат тази политика. Важи както за софтуерните разработчици, така и за производителите на хардуер и съответните драйвери за тях.

* * *

Ако имате допълнителни въпроси и сте решили да обновите компютрите си и програмите, с които работят, винаги можете да потърсите компетентни консултации от екипа на Ardes.bg — както за комерсиални софтуери решения, така и за техните безплатни алтернативи с отворен код.

Loading Facebook Comments ...