Безплатните програми, които правят лаптопа ни по-ефективен

Има много причини да заложим на легален софтуер. Най-съществените от тях са описани в тази наша статия. Обобщено, отстраняваме рисковете от солени глоби, получаваме техническа поддръжка и редовни актуализации, а обикновено се радваме и на по-висока производителност.

В настоящия материал ще предложим напълно безплатни алтернативи на комерсиални софтуерни решения. С тяхна помощ можете да правите (почти) всичко, което се постига и с по-популярни програми, като Microsoft Office, Adobe Photoshop и др. Ще ги групираме според тяхната насоченост.

Някои от тях изискват локална инсталация на твърд диск или SSD. Други пък могат да се използват в „облака“, което ги прави идеални за синхронизация между различни компютри и мобилни устройства. Но общото помежду им е, че и едните, и другите правят лаптопа по-ефективен и по-функционален.

За текстообработка

Windows включва вградени решения, като Notepad и WordPad. Това повдига въпроса, дали изобщо ни трябват други програми. Ако се питате това, вероятно те са достатъчни за вашите нужни и отговорът е: едва ли. Но ако проектите ви са по-сложни, като съчетават различни шрифтове, анотации и бележки под черта, изображения и други текстообработващи елементи, определено ще ви трябват по-мощни инструменти.

Ще ги намерите в:

» OpenOffice.org
Пълноценен заместител на Microsoft Office. Позволява да създавате текстови документи, изображения, таблици, бази данни и др. Поддържа над 120 езика и множество популярни и редки файлови формати. Може да звучи невероятно, но отваря и екзотични формати и стари файлове, които вече не се четат от актуалните версии на платени софтуерни продукти.

» Google Docs
Достатъчно е да си направите акаунт в Google, за да получите безплатен достъп до инструменти за текстообработка. Също така безплатният вариант отпуска и 15GB дисково пространство за тяхното съхранение онлайн. Това пък ви дава възможност да ги отваряте по всяко време и от най-различни настолни и мобилни устройства.

За редактиране и създаване на изображения

Професионалните художници се кълнат във Photoshop, за което имат основания. Едва ли има по-наложил се софтуер за тези цели. Актуалните издания на програмата обаче не са по джоба на всеки.

[panel style=“panel-info“]
[panel-header]
Как да си набавите безплатен Photoshop
[/panel-header]
[panel-content]
Ако не държите да използвате последната версия, има начин да свалите и инсталирате CS2, при това напълно легално. Естествено, няма да можете да регистрирате продукта, тъй като вече официално не се поддържа.

1. Отидете на този линк.
2. В случай че нямате Adobe ID, създайте си такъв.
3. В раздела Downloads намерете Photoshop CS2. В архива са включени и серийните номера, които Adobe осигурява за безпроблемно използване на програмата.
[/panel-content]
[/panel]

» GIMP
Удачна алтернатива, ако Photoshop е твърде сложен за вас или е прекалено тежък за лаптопа ви.

За създаване и обработка на аудио файлове

» Audacity
Тази програма е толкова малка, лека, ефективна и функционална, че няма нужда да търсите друга. Използва се и от професионалисти, а е лесна и за аматьори, което прави още по-изумително, че продължава да бъде безплатна.

За защита от вируси

Ако нямате антивирусна програма, Windows постоянно ще ви напомня да запълните пропуска. По-добре да послушате операционната система, защото рисковете могат да бръкнат дълбоко в джоба и на най-големите бизнеси.

Добри безплатни решения са следните.

» AVG AntiVirus 2017 Free
» avast! Free Antivirus
» Avira Free Antivirus

Но платените антивирусни пакети, осигуряващи всеобхватна защита на компютъра, винаги са за предпочитане.

[notification type=“alert-info“ close=“false“ ]Ако се затруднявате в избора си на техническо устройство или софтуер, винаги можете да разчитате на компетентна помощ от консултантите на Ardes.bg.[/notification]

Loading Facebook Comments ...