Безплатните програми, които правят лаптопа ни по-ефективен

Има много причини да заложим на легален софтуер. Най-съществените от тях са описани в тази наша статия. Обобщено, отстраняваме рисковете от солени глоби, получаваме техническа поддръжка и редовни актуализации, а обикновено се радваме и на по-висока производителност.

В настоящия материал ще предложим напълно безплатни алтернативи на комерсиални софтуерни решения. С тяхна помощ можете да правите (почти) всичко, което се постига и с по-популярни програми, като Microsoft Office, Adobe Photoshop и др. Ще ги групираме според тяхната насоченост.

Някои от тях изискват локална инсталация на твърд диск или SSD. Други пък могат да се използват в „облака“, което ги прави идеални за синхронизация между различни компютри и мобилни устройства. Но общото помежду им е, че и едните, и другите правят лаптопа по-ефективен и по-функционален.

За текстообработка

Windows включва вградени решения, като Notepad и WordPad. Това повдига въпроса, дали изобщо ни трябват други програми. Ако се питате това, вероятно те са достатъчни за вашите нужни и отговорът е: едва ли. Но ако проектите ви са по-сложни, като съчетават различни шрифтове, анотации и бележки под черта, изображения и други текстообработващи елементи, определено ще ви трябват по-мощни инструменти.

Ще ги намерите в:

» OpenOffice.org
Пълноценен заместител на Microsoft Office. Позволява да създавате текстови документи, изображения, таблици, бази данни и др. Поддържа над 120 езика и множество популярни и редки файлови формати. Може да звучи невероятно, но отваря и екзотични формати и стари файлове, които вече не се четат от актуалните версии на платени софтуерни продукти.

» Google Docs
Достатъчно е да си направите акаунт в Google, за да получите безплатен достъп до инструменти за текстообработка. Също така безплатният вариант отпуска и 15GB дисково пространство за тяхното съхранение онлайн. Това пък ви дава възможност да ги отваряте по всяко време и от най-различни настолни и мобилни устройства.

За редактиране и създаване на изображения

Професионалните художници се кълнат във Photoshop, за което имат основания. Едва ли има по-наложил се софтуер за тези цели. Актуалните издания на програмата обаче не са по джоба на всеки.

Как да си набавите безплатен Photoshop
Ако не държите да използвате последната версия, има начин да свалите и инсталирате CS2, при това напълно легално. Естествено, няма да можете да регистрирате продукта, тъй като вече официално не се поддържа.

1. Отидете на този линк.
2. В случай че нямате Adobe ID, създайте си такъв.
3. В раздела Downloads намерете Photoshop CS2. В архива са включени и серийните номера, които Adobe осигурява за безпроблемно използване на програмата.

» GIMP
Удачна алтернатива, ако Photoshop е твърде сложен за вас или е прекалено тежък за лаптопа ви.

За създаване и обработка на аудио файлове

» Audacity
Тази програма е толкова малка, лека, ефективна и функционална, че няма нужда да търсите друга. Използва се и от професионалисти, а е лесна и за аматьори, което прави още по-изумително, че продължава да бъде безплатна.

За защита от вируси

Ако нямате антивирусна програма, Windows постоянно ще ви напомня да запълните пропуска. По-добре да послушате операционната система, защото рисковете могат да бръкнат дълбоко в джоба и на най-големите бизнеси.

Добри безплатни решения са следните.

» AVG AntiVirus 2017 Free
» avast! Free Antivirus
» Avira Free Antivirus

Но платените антивирусни пакети, осигуряващи всеобхватна защита на компютъра, винаги са за предпочитане.

Ако се затруднявате в избора си на техническо устройство или софтуер, винаги можете да разчитате на компетентна помощ от консултантите на Ardes.bg.
Loading Facebook Comments ...